Pelancaran Buku Diari Umrah PertamakuTidak pernah terlintas difikiran ini, hasil penulisanku dibukukan dan diletakkan dirak buku “bookstore” hebat di Malaysia, MPH.

Tidak pernah terlintas difikiran ini, hasil nukilan dari hati mampu menyentuh hati yang lain.

Tidak pernah terlintas difikiran ini, tulisan yang dibukukan mendapat sambutan hebat para netizen. 

Tapi, itu semua memang satu impian. Impian untuk menjadi seorang penulis satu masa nanti. Cumanya kurniaan yang Allah bagi secara tiba-tiba ini adalah sesuatu anugerah yang hebat yang tidak terucap dengan kata-kata, membuatkan aku tunduk sujud ke tikar sejadah dan berkata Ya Syukur Ya Syukur Ya Syukur. Alhamdulillah. Sungguh indah percaturanMu anugerahMu Ya Allah pada insan yang jahil serba serbi dahulunya ini.

Terimbas kembali saat aku membaca satu artikel ringkas kira-kira lebih 20 tahun yang lalu. Ya. 20 tahun tapi ia masih segar dalam kotak memori ku. Bila seorang penulis dipersoalkan di hari keadilan. Dari sebatang pensil, dari sebuah typewriter, dari sehelai kertas, semuanya dipersoalkan. Adakah yang terhasil dari seorang penulis adalah kalam indah nukilan ikhlas yang mempu memberikan manfaat pada orang lain, yang mampu berdakwah secara halus untuk memperluaskan ilmu Allah, yang mampu menjentik hati manusia untuk dekat denganNya? Adakah itu yang disampaikan? Atau sekadar hiburan jari, mata dan kepala. Yang boleh membolak balikkan hati manusia. 

Pada hari ini, semua yang terjadi adalah aturan Ilahi. Bila si pembaca menitis air mata kerana rindu pada Ilahi. Rindu pada Tanah Suci. Rindu pada Rasulullah saw. Hasil dari nukilan jari ini. Aku bersyukur. Setidak-tidaknya ada juga kertas, dakwat, computer walaupun bukan lagi typewriter seperti penulis dulu yang akan menjadi saksi di akhirat nanti, bahawa diri ini pernah memberikan sesuatu untuk saudara seIslamku dalam khilaf dan kekuranganku dapat juga aku coretkan Diari Umrah Pertamaku.

Nukilan jari jemari menari di papan kunci
Penulis Buku.


Nak dapatkan online : Klik sini. DAPATKAN BUKU DIARI UMRAH PERTAMAKU


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


3 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops