Resipi Waffle Rangup Sepanjang Zaman..

Pagi ni Sally breakfast sekeping waffle dan segelas susu... wahhh... menu diet ker tu Sally??? kekke.. tak der maknanya... tu menu test waffle maker baru nama dia.. kikiii...

U ols dah ada Waffle Maker lum??? Wahhh.. ayat berlagak sejak dah dapat waffle maker ni... Nak tau brand aper Sally pakai?? Brp harga dia??? Tgk entry ni... klik di sini. Sally dah janji dgn u ols nak bg recipe kan.. So.. skrg ler masa nyer.. Tak sabar nak share dgn u ols ni...

So.. bila dah ada Waffle Maker.. baru ler bleh buat waffle.. tak gitu Jah?? klu tak ko nak letak dlm aper.. hehhe.. Pada penggemar waffle.. meh ler cuba resipi ni... Gerenti jadi.. gerenti sodap... Rangup okay... bukan nyer rangup masa panas jer.. pastu jadi lembik,... nak kunyah pun dah jadi cam chewing gam.. tak selera gitu... Sally nyer secret recipe ni akan membuatkan waffle anda crunchy dan lazat gituu.. wahhh.. Bukan senang nak dpt secret recipe tau.. dah reveal kat sini.. dah tak jadi secret dah... okay ler.. secret among us... hasil ciptaan Sally sendiri... 

Mana nyer recipe Datin Sally oiiiii???? banyak lak cekadak kan... Lek ler Jah.. gelojoh ler ko ni... ok.. Sedia.. sedia... tadaaa... tgk gmbr bahan2 nyer...


Bahan-bahanya:
2 cawan tepung gandum apa2 brand pun boleh..
3 sudu besar butter (Sally pakai buttercup) - dicairkan
1 biji telur ayam
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu yis mauri-pan
2 cawan susu full cream Dutch Lady.. u ols nak pakai brand lain pun bleh
1 sudu besar esen vanilla
1 Cawan air panas... (tambah ler sket2 secukupnya. Jgn cair sgt.. jgn pekat sgt.. sedang2 sajer)
 
Cara-cara membuatnya:
Nak buat nyer sonang bangat... tak smpi 10 minit dah siap...
Cara Sally senang... cara org malas nak kuarkan mixer.. so.. kita pakai blender jer... hehehe...

Mula2 panaskan butter... 3 sudu buttercup dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan dengan api yang perlahan. 

Masukkan semua bahan2 di atas bersama butter yg dicairkan di dalam blender atau nama Melayu nyer pengisar. Pastikan pengisartidak berbau bawang, lada dan sebagainyer.. bebas bau okayyyy... Air tu jgn masukkan lagi... Blend ler semua bahan2 tadi... agak2 lekat tu.. u ols tambah air panas sikit2.. dan kacau dgn sudu... dan tekan blender tadi... tambah ler air sikit2 smpi ler adunan cantik.. dah siap adunan.. senang jer kan... Ni gmbr adunan di dalam blender:

Abaikan getah2 yg berselirat kat tepi blender tu.. Tu getah ikat plastik tepung dgn yis mauripan tu.. kekekee

So.. biar ler dulu adunan sebati kat dlm blender tu... u ols leh ler panaskan Waffle Maker tu jap.. Bila lampu hijau dah menyala.. ready gitu.. sapukan butter di permukaan waffle maker tu atas dan bawah.. Tunggu jap 5 saat gitu... tuang adunan kat tgh2 waffle maker.. Masa tuang ni.. gunaler level kesopanan anda yang paling tinggi.. jgn main sambrono tuang jer... nnt melimpah ruah.. tak cantik ler waffle tu nnt... tuang sket dan biar dia merebak ke tepi dgn sendirinye... jgn terus tutup penutup nyer, tunggu 5 saat lagi.. baru ler ditutup waffle maker tadi.. Tekan kemas2 biar dpt bentuk lekuk2 kat atas waffle tu... biar nmpk cantik gitu... proses penekanan penutup tu jugak membantu waffle senang nak dikuarkan nnt... bakar selama 5 minit setiap waffle.. Penutup waffle maker tu bleh ler dibukak sekali skala untuk mengintai tahap ke brownishan waffle kiter tu... Tak salah bukak slalu penutup tu.. tak der effect aper pun... Dah dpt waffle yg golden brown gitu... bleh ler dikeluarkan dan diletakkan di atas pinggan Corelle.. haha.. ko ada ke Jah pinggan Corelle.. haha... sajer jer mak nak berlagak dgn ko... hahahaa.. Ni ler rupanya Crunchy Waffle Cute Miut Sally... wah.. nama waffle ko noxxx... tak mengalah...




Waffle ni bleh ler dimakan dengan Butter + Strawberry Jem / Kaya / Peanut Butter... takpun klu petang2 leh ler dimakan dgn ice cream... chocolate syrup, pisang... perghhh...






U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


2 comments:

  1. dya said...:

    rajinnnyeeee ^^

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops