Shopping Trip Jakarta Bandung 2013



Hye guys... kali ni agak liat sket nak citer2 pasal shopping trip ker Jakarta Bandung.. Actually entry lebih kurang yang dulu2 gak.. tak banyak bezanya... Ni kali ke 3 Sally ke sana... cuma kali ni flight ke Jakarta dan balik dari Bandung.. Date: 17 - 21 Mei 2013

Day 1
Singgah di Jakarta bukan aper... sajer jer nak bershopping di Mangga 2... Tanah Abang tak sempat pergi coz jem nyer tahap cipan... gilos punya jem... huhu... Hard Rock pun x pergi jugak coz dah pindah tempat dan tgh reno.. menurut cakap pak supir si Iwan yang ganteng itu... Ada cerita disebalik pak supir kali ni.. huhuu... malas nak citer sini.. biar ler anak2 dara dengan angau nyer pada pak supir... hihii

Byk ler gak shopping kat Mangga 2 tu... baju best2.. modern.. tapi harga mahal sket ler compare with Bandung... Bagi Sally Bandung still d best... Lepas dah shopping dlm kul 5ptg gitu we ols bertolak ke Bandung... actually perjalanan dlm 2 1/2 - 3 hours.. tapi jem giler sampai 7jam u ols... mak aiii.. naik kematu duduk dlm keter.. mlm tu we ols dinner kat R&R jer laa... huhuuu.. ditambah lagi dgn hujan renyai2... 

Sampai Bandung dlm kul 12 gitu... check in my fav hotel.. Anggrek Shopping Hotel kat Jalan Riau.. highly recommended bg yang kaki shopping... Mahal sket ler.. takper.. puas hati.. shopping complex pun sebelah jer... leh shopping setiap hari sampai tutup.. nak makan senang... tak cukup duit leh gi Maybank kat seberang jalan jer... pendek kata.. klu tak tukar duit byk pun tak per... bawak kad ATM Maybank jer.. hihiii...



Day 2
So, kali ni Sally bawak mama.. so, we ols ke Tangkuban Perahu coz ada yang 1st time ke Bandung.. tak sah ler kan klu tak ke tangkuban... we ols dlm 12 org gitu.. 2nd day hanya jenjalan melihat pemandangan... ke tangkuban, ciater, strawberry farm n lunch kat kg daun... yumyum.. Sally makan bebek bakar... hihii... Itir Bakar u ols... dlm Rp75.000 gitu... lebih kurang RM25 ler... best sgt2... dan tak ketinggalan Hot Latte... yumyumm.. RM7 jer u ols... 










Lepas lunch,we ols ke gudang kain.. di bawa oleh si Iwan.. kedai kawan dia mungkin.. byk juga memborong di sini.. mama shopping byk gak.. Sally tak berkenan sgt kain2 sulam manik ni... So, samabar sepasang jer la.. buat ubat.. huhuu.. kut kempunan lak...


Sebelum balik, we ols singgah kat butik Anak Kechil... kat sini.. mak aiii.. baju Arissa cantik2... grab dlm 9 pasang baju Arissa... ambik ko.. tu pun dah bersabar jap.. coz pikir esok lusa masih ada...

Day 3
Pagi2 lagi we ols ke Pasar Baru.. 1 kedai jer yang dituju.. Textiles... Kat sini berhabis sakan... CC ler aper lagi... Sally tempah suit utk Mr Hubby.. Murah dan cantik giler... siap dlm 2 hari jer.. suit ala2 Anuar Zain gitu.. pilih kain dan tempah... harap2 ngam ler dgn hubby coz bawak contoh baju jer... tak ukur badan sendiri.. jahitan mmg kemas dan Sally puas hati.. 1 suit dlm RM450 jer u olss.. mmg murah.. Pastu Sally tempah baju melayu 2 pasang, baju kurung moden utk Sally dan Adelina 2 pasang sorang.. dan sepsg kain untuk ibu mertuaku... All in RM1500 jer.. murah tak??? Baju Sally dan Adelina tak sampai lagi.. diaorg akan pos nnt... Semua dah termasuk harga jahit dan pos.. Material lace dan combination satin silk... Mmg berbaloi...


Then, Sally ke level 5 Pasar Baru untuk belikan Adelina kain telekung untuk solat.. Material cotton dan sulam RM45, dan RM270 sepasang untuk Sally... material mmg terbaekk... 100% cotton from Japan.. dan RM50 telekung untuk bibik... RM50 pun cantik giler okay.... lupa lak nama kedai dia.. tapi dia punya kilang sendiri.. level 5.. betul2 depan tangga...

Kat pasar baru gak, Sally dptkan 1 jeans untuk bibik... mama lak tak habis2 borong kain pasang... huhuu.. We ols gak pesan Kerepek Tempe untuk bibik.. Dilla yang tolong belikan.. tu jer la kat pasar baru.. yg lain2 tu tak berapa berkenan... duit simpan untuk butik baby nnt.

Lepas dah berhabis di Pasar Baru, we ols ke Toko Tiga... wajib.. levis.. Sally tak beli pun utk diri sendiri.. belikan hubby 1 dan yang neeny pesan 1.. tu jer... Mama jer beli untuk anak, cucu dan menantu kesygannya.. hhihiii

then, we ols ke Rumah Mode... tempat wajib ni.. kat sini dr jam 4ptg sampai le Rumah Mode tu tutup.. hahahaa... Shopping sakan... habis semua cash.. dan swipe lagi.. as usual.. nasib baik bawak mama kali ni.. cash mama banyak lagi.. kikikiii... so, lepas2 ni.. mama nak shopping pun swipe gak.. cash simpan untuk makan jer.. kikiki... Baju Adelina and Arissa tak yah citer ler... mmg borong habis.. itu pun niat utama Sally... time shopping jangan harap ler nak snap gambar kan.. cam masa itu emas jer.. tak sempat nak bergambar.. wpun camera tersangkut kat leher jer... huhuu... dah abis shopping baru ader ler masa nak makan... Cendol Rumah Mode wajib makan u ols.. sedap giler... 




Day 4
Hari ni we ols ke outlet Jln Riau.. Jalan kaki jer... semua outlet ler masuk.. dari satu ke satu.. setiap kali masuk mesti ada tangkapannya... Sally, mama dan ratu shopping Pn Nasha... hihii... yang lain ada buat hal sendiri.. ada yang ke kawah putih, pasar baru lagi dan trans studio... huhuuu.. Sally & Nasha... sehati sejiwa tak kan berganjak selagi Jalan Riau belum diterokai... dari The Secret hingga ler ke Cascade.. mmg terbaekkk...  sampai naik lunyai ler rasa nak sign CC... pasni terkulai nak bayar CC lak... Mr Hubby??? ooo.. Mr Hubby??? I love you... :)


Sally dah penat dah... mama pun nampak dah monyok.. maklum ler.. duit pun dah berkira2.. macam nak muflis lagak nyer... huhu.. Sally bernasur balik ke hotel dulu.. dlm kul 4pm gitu... lgpun tak pam susu lagi.. dah bengkak dah... shopping punya pasal... huhuu.. Nasha meneruskan perjuangan.. ambik taxi ke Rumah Mode lagi... hahaha... mmg tak bleh lawan Puan Sri Nasha ni...

Malam nyer we ols ke massage bersih Sehat... 2 org Sally & Mama dlm RM170 gitu... treatment untuk 2 1/2 jam.. Massage 2 jam, setgh jam scrub.. best jugak.. rasa relax sket... we ols 6 org ke sana.. yg lain2 tu lepak hotel jer laaa... maybe ada yg lum balik.. coz day 4 ni Free & Easy.



Day 5
Pagi ni, dah kemas2 barang... lepas kemas tu rasa cam boring lak duk bilik jer.. aper lagi.. last kopek ke Riau Junction Shopping Complex bersebelahan hotel... even kat level 2 hotel tu dan ada jalan ke shopping complex tu... so.. layan shopping u olsss.. ada gak tertangkap tu... pastu Sally beli milk storage murah giler.. Rp4900 jer utk 30pcs... brg2 Avent and Dr Brown mmg murah giler kat Indon,... saper2 nak bersalin tu elok ler ke sana beli barang baby... mmg murah giler... puting Dr Brown kak nina rm10 jer utk 3.. kat sini RM32 tau... huhuu.. Medela pun murah giler... tak der plak Freestyle.. yg Sally nmpk Swing dlm RM390 jer babe... huhuu.. cadar n blanket Strawberry Shortcake RM150 jer... untuk baby cot... mak aiii.... geram jer nak beli... tapi.. sabarrr.... 

Sally gak dapatkan magazine indon utk bibik... kut dia rindu nak baca majalah2 negara tercinta... hmm.. mana nak cari majikan cam Sally ni tau... hihiii


So, kul 1ptg we ols gerak ke Kartika Sari.. cam biasa borong brownies untuk family dan kengkawan..

Pukul 3, flight pulang ke Malaysia.. sebelum tu setting barang baik punyer kat airport... Sally dan mama mmg dah beli extra luggage... 60kg fully utilized.Tu pun naib baik.. susu Arissa 5kg bleh bawak naik atas.. hihi.. klu tak mau byr extra luggage RM50 sekilo u ols.. so, saper2 yg nak g Bandung tu.. agak2 mmg shopping sakan.. beli ler luggage to the max.. mmg tak nyesal.. hihii..






Ok.. tu jer uols citer shopping tahun ni.. ada rezeki tahun depan pergi lagi..



U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


11 comments:

  1. Noorsiah Hamid said...:

    hi sally...blh tau mane dpt contact pak supir tu? & kat mane ye butik anak kechill tu?

  1. Rudi bandung said...:

    Assalamualaikum .
    Salam perkenalan dari sy di bandung.
    Sesiapa pelancong malaysia yg nak datang bandung, boleh rent car ngan sy sekali siap pak supirnya, kost rent kete just idr350ribu or rm.100 je, include fuel and parking.
    Max rent 12hour.
    Sila hubungi kami at:
    call/sms : +6287824779638
    whatsApp : +6287824779638
    fb : harry rudy.

    Wassalam.

  1. Ayunk Hayukka said...:
    This comment has been removed by the author.
  1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

  1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

  1. Ahmad Alifa said...:

    Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

    Kami Alifa Bandung Syariah Tour ada sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

    Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

    Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

    Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

    Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

    Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


    Rate sewa Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: Rm 105


    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: RM 150


    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: RM 180


    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: RM 235



    * Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta

    * Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

    Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keranah,ramah & berbudi bahasa. Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh. InsyaAlloh sedikit rejeki dari tempahan anda akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami company syariah.

    Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.


    Whatsapp : +62 852 9446 6131 (Ahmad Alifa)

    email : ahmadalifabandungtour@gmail.com

    facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

    LINE and Wechat and whatapps :

    +62 852 9446 6131

    Semoga inform yg saya berikan dapat
    memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.

    Terima kasih.
    Wassalam.wrwb.

  1. primera trans said...:

    Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

  1. Ahmad Alifa said...:

    Salam satu Malaysia,

    joom Cuti cuti Bandung tak payah risau mahal ouls.

    Murahhhhhhhh...Murrrahhhhh sesangatttt sampayyyh penggsannn.... oullsss

    promote pakej dari company alifa Bandung Syariah Tour.

    ******** 4 Days 3 Night ********

    # 2 pax price = RM375 per person

    # 3 pax price = RM295 per person

    # 4 pax price = RM265 per person

    # 5 Pax Price = RM245 per person

    # 6 Pax price = RM230 per person

    # 7 Pax price = RM220 per person


    termasuk :

    > transport full day, private tour included driver, fuel, tol, parking, driver meals

    > New car with 7 seater, full Aircon

    > Daily mineral water

    > makan pagi buffe sampai tekak

    > tour (as costumer request)

    > Hotel 3 star with 2 person inside

    > Airport Transfer

    > Tax and service


    Real 3 star Hotel choice option

    # Dafam hotel or Tebu hotel ( near at riau street factory outlet)

    # Fave braga (inside shoping mall at braga area)

    # Pop hotel bandung (inside shopping mall *festival city link)

    # Kembang hotel or fave hotel cihampelas (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall)

    # Zodiak hotel or mutiara hotel (walking distance to pasar baru)

    # ibis asia africa at tengah banda

    # Dbest hotel pasar baru area (with pool)

    TEMPAHAN:


    Whatsapp : +62 852 9446 6131 (Ahmad Alifa)

    email :ahmadalifabandungtour@gmail.com

  1. Bismillah ..
    Assalam / salam sejahtera Tuan,puan,abang & akak.
    Perkenalkan kami team kusuka bandoeng, kami ada menyediakan perkhidmatan supir / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)
    Pakej 2 = supir,hotel & makan (per pax)
    Pakej 3 = supir & hotel (per pax)
    Pakej 4 = khidmat supir sahaja (per day)
    Harga sewa Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 380.000 or RM 115
    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160
    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185
    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    *Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.
    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. Harga yg kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat & berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    Whatsapp : +6282115111550
    Fb syarikat : kusuka bandoeng
    Fanspage syarikat : kusuka bandoeng
    Email syarikat : kusukabandung@gmail..com
    Website syarikat : www.kusukabandung.com
    Nb : walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung. Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

  1. Bismillah ..
    Assalam / salam sejahtera Tuan,puan,abang & akak.
    Perkenalkan kami team kusuka bandoeng, kami ada menyediakan perkhidmatan supir / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)
    Pakej 2 = supir,hotel & makan (per pax)
    Pakej 3 = supir & hotel (per pax)
    Pakej 4 = khidmat supir sahaja (per day)
    Harga sewa Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 380.000 or RM 115
    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160
    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185
    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    *Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.
    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. Harga yg kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat & berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    Whatsapp : +6282115111550
    Fb syarikat : kusuka bandoeng
    Fanspage syarikat : kusuka bandoeng
    Email syarikat : kusukabandung@gmail..com
    Website syarikat : www.kusukabandung.com
    Nb : walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung. Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

  1. Ayunk bandoeng said...:

    Salam sejahtera tuan/puan semoga sentiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6285318686464 / +6289619522797 atau
    E-MEL: tourbandung0805@gmail.com
    FB: ayung bandoeng
    PAGE FB: ayung bandoeng tour (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaik/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap AYUNG BANDOENG (insha allah) jom bercuti di bandung bersama tim ayung bandoeng . Murah jer !! TERIMAKASIH :)

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops