Tips ke Korea bumi sonata

Setelah puas dipaksa oleh geng2 Korea ni yang ala-ala pikir aku ni dah macam travel agency dah.. ari2 duk mintak suruh post tips2 nak g Korea ni.. So, arini baru ler terbukak pintu hati nurani nak google dan share some tips with u ols.. Aku ni bukan ape.. seorg kawan yang baik hati dan banyak pulak masa terbuang.. di mana korang semua terlalu ler busy untuk google.. dan cari sendiri tips2 yang akan memudahkan korang kat sana.. Aku ni mmg xder kerja lain asyik duk memblog dan mengeshare informasi jer kat korang kan...??? hahaha... agak tidak ikhlas kah penge'share'an aku ini... Tidak sama skali my fren.. aku mmg suka yang teamatlah sangat sehinggakan pada saat ini pun aku duk tersengeh untuk buat post ini.   

Guys... saat2 ke Korea udah tidak lama lagi.. mimpi2 yang bertandang dah ala-ala duk kat Korea dah.. huhu... So, aku rasa mmg sesuai ler saat ini Sally share aper2 tips yang aku rasakan berguna untuk kita.. Bg yg dah lupa atau tak terbaca email Sally sebelum ni, kat sini Sally share lagi skali perkara2 penting ok.. Dipengakhirannya Sally akan share dgn u ols tip2 yang Sally kumpul dr traveler lain..

Bawa tuala sendiri coz hotel2 di KOREA hanya provide face towel.. (Diaorg kan jarang mandi). Unless towel kecik tu pun u ols dah rasa OK. :)

Bawa toiletries sendiri coz KOREA sedang lancarkan Go Green program, so diaorg dah tak serve shampoo, shower gel.. etc.. Agent kan dah bg hadiah complementary berupa toiletries bag so.. bawak ler aper yg patut.. Agent, ada org tanya.. nape tak bg isinya skali.. takkan bag je kut.. hhuuhuu. 

Hotel yang kita menginap semuanya 4 star and 5 star. Nama2 hotel seperti di bawah (uols bleh ler tanya pak cik google mcm mana rupa bentuk hotel tu..
o   Incheon Charis Hotel ( 4* )
428-2, Jakjeon-dong Gyeyang-gu, Incheon, Korea
Tel : 82-32-556-0880 http://www.hotelcharis.com/
o   Jeju Robero Hotel ( 4 * )
#57-2 , Samdo-dong Jeju-si Jeju-do(Seoul 690-030 Korea)
Tel : 82-64-757-7111 'http://www.roberohotel.com/

o   Sorak Youngrangho Resort ( Apartment ) – 5 *
#600-7 Geumho-dong Sokcho, Gangwon-do,Korea
Tel :82-33-633-0001 http://www.yrhresort.co.kr
o   Oak Valley ( Apartment ) – 5*
#171 Wolsong-ri Jijeong-myeon Wonju-si Gangwon-do,Korea
Tel : 82-33-730-3500 http://www.oakvalley.co.kr
o   Ulji-ro Co-op Residence ( Apartment ) – 4*
#32,Uljiro-6ga, Jung-gu,Seoul,Korea
Tel : 822-2269-8411 http://www.co-op.co.kr/
o   Incheon Beach Hotel ( 4* )
#773-2 Eulwang-dong, Jung-gu, incheon,korea
Tel : 82-332-751-1170 http://www.hotelib.co.kr

Beza waktu adalah 1 Jam. Korea awal 1 jam dr Malaysia.

Pertukaran duit: RM30 = 10,000 Won. Jadual Anggaran pertukaran wang yg Sally bg u ols tu.. tlg bawa yer.. utk senang nak shopping nnt. Sally suggest u ols print atas kertas keras. Seorg bwk ler 3 keping.. Klu masa Sally travel ke negera2 lain.... mmg lunyai kertas ni setiap hari.... Coz, asyik nak tgk rate jer setiap kali nak shopping.

Ada satu blog tu.. Sally baca dia bgtau.. 1000 won tu macam RM1 dekat Malaysia.. 1000 won boleh dapat air mineral tapi kadang-kadang ikut kedai ada air mineral 500 won.. so kire sendiri lah mahal ke tak :p

Weather masa kita berada di sana dijangkakan  pada suhu 10oC – 15oC. So, sejuk ler jugak… terutamanya mlm. Disarankan untuk membawa glove, baju tebal (x der ler tebal mana cam winter pun.. kan penuh lak dlm bag) , longjohn/Thermal (inner warmer) dan sweater.. Suggest gak pakai topi dan scarf … pakai boot atau sport shoes ler.. tak yah pakai kasut tumit ker aper.. kang tak pasal nak berurut kaki plak dimlm hari. Tak yah bawah handbag.. bawa bag pack jer.. atau sling bag.

Agent pesan suh bawa raincoat standby if raining during tour. raincoat yg nipis tu je..ada jual kat 7Eleven/Guardian (RM3.50 jer.. disposable punyer)...

Mostly, setiap hari kita akan bertukar hotel.. so, hari2 kena pack brg dan kuar masuk hotel kecuali hari ke 2 dan ke 3 shj di Jeju (Jeju Robero Hotel) Yg lain semua keluar masuk.. Kita akan travel by bus.

Phone: roaming lagi bagus.. kut susah nak beli simcard.. tapi klu u ols pilih nak beli local simcard pun ok.. Pastikan international charger dibawa bersama.

Jgn lupa activate your Credit Card  ok.. Kut in case tak cukup cash  :) (peringatan untuk diri sendiri ni sebenarnya.. :))

Waktu solat:
Date
Subuh
Zohor
Asar
Maghrib
Isyak
17
5:14
12:41
4:06
6:42
8:04
18
5:13
12:41
4:06
6:43
8:05
19
5:10
12:41
4:06
6:43
8:06
20
5:11
12:40
4:07
6:44
8:07
21
5:10
12:40
4:07
6:45
8:08
22
5:08
12:40
4:08
6:46
8:09
23
5:06
12:39
4:08
6:47
8:10
24
5:05
12:39
4:08
6:47
8:11
Tolong bawa sekali penunjuk aka kompas Kiblat yer... Hotel2 di sana tiada arah kiblat ye sila bawa takkan nak main agak2 ye tak? Tak yahla nak jadi macam org dahulukala yg amat berilmu tentang cakerawala tue... Belek2 ler buku panduan solat tu.. Tgk balik solat Jamak dan Qasar... Senang nak jalan.. Islamkan agama yang memudahkan umatnya... :)

Perjalanan 6 jam 20 minit. Kalau MAS ada gak provide bantal.. yg ni korang pandai2 ler bawak bantal utk leher tu ker.. kut lenguh2...

Bawa ler ubat2 biasa tu.. panadol, active fast.. yg sakit kencing manis or darah tinggi.. bawak ler bekalan nyer.. bawak minyak cap kapak ker... krim panas kut lenguh2 kaki seharian jenjalan.. shopping mopping... malam tu bleh ler urut2 kaki sendiri.. hehehe.. Sally takkan tinggaklan Yoko-Yoko.. bagus kut lenguh bahu membimbit bag2 shopping or betis yang dah berketul jalan byk.. hhuhuu

Mesyuarat hari tu bersetuju, waktu pergi kita akan check in in Group, waktu balik kita akan check in individually coz jumlah luggage tak sama mengikut yg u ols tambah tu. Sebarang lebihan luggage akan ditanggung sendiri. Mak macam biasa ler.. standby awal2.. 30kg pergi balik.. huhuuhu.. jangan jeles..

Makanan: Dekat Seoul shj ada HALAL food. Tempat2 lain Pork Free (Bukan free pork yg bleh bawa balik Malaysia ok... hahahah) Bukan aper.. aku slalu tersalah term ni.. nak ckp Pork Free gi ckp Free Pork.. Ader ler bespren aku dulu bantai gelakkan aku kan.... Hotel utk breakfast pun sama jugak. Kebykan restaurant yg kita akan makan akan server 100% Seafood (steamboat/BBQ). Nasi Goreng pun ada. So, u ols bleh ler bawa Pak Brahim (yg dlm pek tu, panaskan dgn rendam dlm air panas jer, roti, maggi, biskut Jacobs, ikan bilis goreng sedap mkn ngan maggi, serunding, ikan bilis tumis kering tu, sambal belacan.. etc..etc..) Untuk makluman juga, mlm sampai tu food tak provide (dah tgh mlm) dan pagi masa nak balik tu pun x provide (coz pagi buta – simpan ler sket mkn2 yg dibawa tu). Mknan dlm flight hanya 1 hidangan shj. Bleh beli kat airasia klu x cukup. Klu perasaan was-was tinggi, bawa ler pinggan, sudu, gelas kertas/plastik sendiri. Yang tak berapa nak was-was.. bismillah jer laa.. :) Dalam everland makan sendiri. Mmg tak halal.

Sally dapat info... Kat Korea.. yang halal di hotel2 adalah seafood tak kisahla yang dipanggang atau rebus ... kalau makan macam tue je loya tekak so kita perlukan sos. Sos kat korea katanya mmg tak sedap!! Sos campur cuka. Kalau nak sos pun kena bayar okeyyyyyy.. Tak macam Malaysia free of charge siap mintak lebih lagi...Tak silap sos cili 300W dan tomato 200W. So, u ols leh ler bawa sos sendiri.. Beli yg pek2 kecil tu jer... tak pun mula dr sekarang start kumpul sos dr Mc D or mana2 fastfood restaurant utk di bawa ke Korea nnt... hehehee

Toilet: Sila sediakan botol mineral ok. Yg dah pergi Beijing tu mesti tau ler camana... Tak kisahla sama ada botol tue ada air atau tidak yang penting sila bawa ke mana2. Sebab kita sebagai Islam telah terbiasa selepas buang air kecil atau besar mestilah nak cuci dengan air bukan main kesat2 dengan tisu je.

Shopping - Nandamon/Dongdaemon Market (Seoul) : Info dr traveler lain... Kalau kita pergi satu family sahaja mungkin tips ini tak penting sebab kita  boleh tukar or ubah plan tanpa menyusahkan orang lain. Tapi kalau kita pergi by group mungkin ia berguna. Sila beli apa sahaja souvenir di sini sebab inilah satu2nya market yang murah. Kalau u ols berharap nak jumpa tempat yang ala-ala Nandamon Market di Korea lupakan saja. Sebabnya kita cuma di bawa ke sini sekali dan selepas itu penuh jadual dan langsung tiada kedai yg ala2 Nandamon Market lagi. Kat sini bolehla beli keronsang Korea yang kalau kita pg kat Jalan TAR ia diletakkan di bahagian yang lain ala maksudnya lagi mahallah sebab tue takleh campur dgn keronsang dari China sebabnya ia dikatakan guna batu swarskroski.
Kat bawah ni Sally copy and paste tips from http://www.thingsasian.com. yang boleh diguna pakai.. :)
No. 1 - Don't Buy Drinking Water!
Guess what? You don't need to buy any drinking water while in Korea and believe it or not? You would never die from dehydration. Why? Well, water comes free! All you need to do is get yourself a water container and simply fill up at any of the water dispensing machine found at most hotels, shopping complexes and convenience stores. There are both hot and cold water for you. Of course, drinking plain water is not the way to go. There are a large variety of interesting fruit juices and other weird concoction that you must sample. Try the hop drink!

No. 2 - Watch Out For That...
...Korean?!?! Excuse me for saying this, but Koreans are not exactly very polite. It may be a general or sweeping statement, but do be careful while on the road. Day after day, I have Koreans rushing past and bumping into me - hard! I do not understand why they cannot maintain what other people or a general civilization would call "personal space". The weird part is... it seems like a trend amongst their culture. Even small children believe in 'bumping' or 'brushing' past strangers without the slightest hesitation. Don't expect an apology from them. And if you prefer, you may just elbow them in return. It's all fair in life...

No. 3 - Grade A Goods
Putting aside piracy laws and other ethical obligations, wouldn't you like to know where to get really good authentic-looking handbags? Branded names like Prada, Louis Vuitton, Salvatore Ferragamo, and the likes are found in abundance in Korea. However, there is a trick in getting your hands on one of these Grade A bags! The different classifications denote the quality of the bags. There are Grade A, B and Cs, with Grade A being the best. In fact, an untrained eye can almost never tell the difference between a Grade A Prada bag from a real Prada. However, don't expect to see Grade A bags being hung out for sale. For example, you will see a bag with similar design as a real Prada complete with the triangular logo. Unfortunately, instead of the word 'Prada', you see 'Original'. These are your Grade B bags. And you know what? Should you be interested in a Prada logo on your bag, just ask them for it. The logos are interchangeable. If you want Grade A ones, ask the proprietor and you will be surprised at what is in store for you. Grade A bags/purse/wallets are priced at around KRW90,000 and above whilst Grade B ones are priced much lower at around KRW20,000.

No. 4 - English is Useless
While in Korea, I also realized that the English language is pretty useless. Very few Koreans understand English. Even simple terms like one, two or three, or a "how much?" baffles them. Not only will you get a blank look, but expect some to ignore you as well. Preparing yourself with a translation/phrase book could be useful. Alternatively, if you are able to speak Mandarin, you could be in luck for some (very few as well) Koreans understand a little Mandarin. If you are to join a tour, ensure that there is an English-speaking guide or you would be left in the dark... like me. Sigh!

No. 5 - Bargaining Power
So, is bargaining allowed or encouraged in Korea? Whilst most outlets are pretty okay with bargaining, there are certain places that see bargaining are a big no-no! However, there is no harm in trying. I mean, what can they do to you? Knock you down? Since most Koreans are already doing so (check Tip No. 2) you might as well make the most of it. My guide discouraged us from bargaining at Dongdaemun, Korea's largest warehouse shopping district, with reasons that the place is already selling at its lowest, therefore, you won't get much from bargaining. Not wanting to pass out the opportunity to bargain for some Grade A bags, I did and guess what? I got a sizeable discount and it was worth the risk of getting scolded or cold-shouldered. But how do you bargain if they don't speak English? Have a calculator handy! Or better still, just use theirs. Point to the item that you like and ask in basic simple English: "How much?" If there is a price tag on the item, point to it and ask how much again. There is no harm in looking ignorant. Chances are, the seller will punch the numbers for you on the calculator. Give the numbers a quizzical look and then punch in your preferred sum. Do this to and fro until you are both happy with the final numbers. Give the thumbs-up for final confirmation!

Disclaimer: Of course, you may try your own method and the thumbs-up isn't a must.

No. 7 - The Ginseng Scare

While basically everything in Korea is price-tagged in Korean won, one place just doesn't give a hoot about it! Famous for their ginseng, you would expect their specialty to be cheaper than elsewhere in the world. Guess what? They are not because they are priced in US dollars. This is not applicable to all the places, but only to the official ginseng outlet that all tourists will go to. Cheapest item on the board is about USD200 plus while a whole set comprising of ginseng tablets, powder, roots, etc is about USD2000 and above. Phew!

No. 8 - It's Never Too Late for Shopping...
For those who enjoy shopping, good new is in store for you. It is never too late to shop in Dongdaemun. The place never sleeps and runs round the clock 24 hours a day. Therefore, if you are suffering from insomnia or having too few days to shop in Korea, just skip over to Dongdaemun for a taste of night shopping as well as daytime bustle! 

Sebelum kita ke sana.. joms blaja sket bahasa Korea.. yg dah mengabdikan diri kat drama korea tu.. rasanya tak der masalah kut.. huhuhu.. Blajar yg mudah2 jer.. so, xder ler cam bodo sgt kan.. hehehe
"Haniha Sayo" - selamat
"Oni"- Kakak
"Opa" - Abang
"Sage-sage"- Mintak kurang

네.(예.)
[Ne.(ye.)]
Yes.
Ya

아니오.
[Anio.]
No.
Tidak

여보세요.
[Yeoboseyo.]
Hello (when picking up the phone).

안녕하세요.
[Annyeong-haseyo.]
Hello.

안녕히 계세요.
[Annyong-hi gyeseyo.]
Good bye (when you, the guest, are leaving).
Selamat tinggal

안녕히 가세요.
[Annyeong-hi gaseyo.]
Good bye (when you, the host, are bidding your guests good bye).
Selamat jalan

어서 오세요.
[Eoseo oseyo.]
Welcome.

고맙습니다.(감사합니다.)
[Gomapseumnida. (Gamsahamnida.)]
Thank you.
Terima kasih

천만에요.
[Cheonmaneyo.]
You’re welcome.
Sama-sama.

미안합니다.(죄송합니다.)
[Mianhamnida. (Joesong-hamnida.)]
Sorry.
Minta maaf.

괜찮습니다.(괜찮아요.)
[Gwaenchansseumnida.]
It’s all right.
Tidak apa.

실례합니다.
[Sillyehamnida.]
Excuse me.

Nak tau lebih.. google ler erk... So, aper yg Sally dah prepare nak g Korea ni??? Huhuuu... Semlm dah dpt boot dah.. cewahhh.. beli boot baru.. Nak harap beli kat sana kut mahal laks... Boot Snowfly.. mmg selesa... hope kaki tak sakit sepanjang di sana.. Jacket dah ada.. Sally bawak 3 kut.. coz nak pelbagaikan gmbr... tak ler gmbr semua baju sama jer nnt.. ahaks... shawl dah ada... suar jeans maybe bawak 3 jer kut... Jimat space.. kut tak muat brg nak shopping.. cewahhh.. gitu???.. cam byk sgt nak menyopping pun... Longjohn tak beli lagi.. sock yg wool tu x beli lagi... nak beli sarung tangan jugak... raincoat dah beli.. bekalan makanan tak beli lagi.. huhuu... maybe next week baru sediakan semua...

Wokay guys.. hope berguna ler utk u ols tips2 yg dikumpul.. Tak sabar nak blog selepas balik dr Korea laks... :)


Klik sini untuk Part 1 cerita Korea



U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


4 comments:

  1. Tengkiu daun keladi..sepa2 nak melancong ke korea or beijing dgn harga murah tgk2 la ya
    Www.muslimtravelbug.com

  1. Delimasari said...:

    bnyk kena prepare ni nk ke sana

  1. Sally said...:

    mmg best giler pergi Korea.. teruja dan maybe nak ke sana lagi... insyaAllah.

  1. Banyak tempat-tempat menarik di korea selain busan dan seoul. Cuma komunikasi agak sukar kerana penduduk tempatan menggunakan bahasa mereka sahaja

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops