UMRAH PERTAMAKU : PART 6 – TIPS SHOPPING DI MEKAH/MADINAH

Assalamualaikum...

Akhirnya sampai jugak last episode untuk topik Umrah Pertamaku ini.. Dlm last episode ni Sally nak share dgn u ols pasla tips2 shopping kat sana... Hahh??? Pergi buat UMRAH shopping jer ko ingat Sally?? Bukan begitu... tapi brg2 yang dibeli kebykannya untuk teman2 dan sedara mara.. If kita balik dr Tanah Suci.. bg sedikit cenderahti pada teman2.. diaorg pun suker... walaupun sebiji kurma... tak gitu??? Diaorg pun ternanti2 buah tangan dari tanah suci... Rasa ralat jer if balik x bawak aper2...tak tau ler org lain.. tapi Sally rasa mcm tu...

Okay.. nak cerita serba ringkas jer...

If u ols nak beli Jubah... Wanita yer.. Jubah wanita bagus dibeli di Madinah.. Sebab design pun cantik2.. dan harga jauh lebih murah daripada di Mekah.. Shopping area Dawood tu mmg banyak.. klu yang kualiti sikit dari 50 Riyal hingga ke ratusan Riyal.. If u ols nak yang eksklusif.. boleh ler beli kat Zam Zam Tower.. harga boleh mencecah ribuan ringgit untuk sehelai Jubah di Zam Zam Tower.. Tapi mmg serious cantik.. Sally ad ajuga beli sepasang jubah di Zam Zam tower.. tapi xder le cecah ribuan ringgit.. Biasa jer... dan cantik sgt.. material mmg lain ler dengan yang dijual di kedai2 kebykan... Tapi bg yang nak beli Jubah untuk sedara mara.. boleh jer beli yang 20 Riyal - 30 Riyal yang dijual di kaki lima.. Biasanya balik dr sembahyang... ramai jer yang menjual di kaki lima.. Kain pun ok.. bleh tahan gak.. tapi sepesen gitu jer laa... Bagi yang dah pernah pergi Mekah/Madinah.. dah bleh kenal dah design yang kaki lima tu mcm mana... but if beli kat Malaysia.. mau RM80 jugak... huhuuu.. Tapi, kesimpulannya.. JUBAH WANITA beli kat MADINAH.

If u ols berhajat nak beli JUBAH PUTIH... kat Madinah tak byk sangat.. Jubah Putih byk di Mekah.. dan cantik2 juga.. Cuma harga mahal sket ler... Jom layan gambar we ols kat Kedai Jubah.

Jubah yang dijual di kaki lima dgn harga 20 Riyal

Dawood Shopping Area.. ada kedai bawah tanah ni... besar giler... mmg x abis pusing pun...









JUBAH lelaki pulak better beli kat Mekah... Lebih murah.. Ada satu kedai di Safwaf Tower, tingkat 3 rasanya... ada jual Jubah Custom Made untuk lelaki... Design moden dan cantik sgt... Ada satu tu design ala-ala ADIDAS gitu.. cantik.. tapi xder saiz untuk hubby... n we ols pergi last day... so, x smpt nak tempah... Beli design Burberry jer... 200Riyal.. hensem sgt hubby pakai jubah tu... satu tu jer kedai Jubah Lelaki yang eksklusif sikit.. yang lain design biasa jer... Tapi MEKAH mmg murah untuk Jubah Lelaki...

If u ols nak beli buah2 kurma, boleh ler beli di Ladang Kurma... sbb macam fresh gitu..tapi if nak beli kacang2, kismis dan kudapan lain.. baik beli kat tepi jalan tu... lagi murah.. beza dlm 5 Riyal ler jugak.. beli kat kaki lima Dawood Shopping kat Madinah.. Murah.. rasa samer jer... Sally dah terbeli semua kat Ladang Kurma... tgk2.. kat kaki lima tu lagi murah.. so, beli ler jugak... tambahan... hihi.. rasa samer yer... tapi buah tin and apricot beli kat ladang kurma sebab lebih fresh dan packaging nyer bagus...

Then, if nak beli Quran untuk diwakafkan, Sally beli kat Kilang Quran.. Lebih murah dan siap cop Madinah.. Klu tak berkesempatan pergi ke Kilang Quran, bleh jer beli kat luar masjid Madinah tu... Kat Mekah pun boleh beli jugak.. kedai Quran ada kat sebelah hotel Sally duduk tu jer...

If nak beli sejadah utk dibawa balik as cenderahati... bleh jer beli kat luar masjid Madinah... lebih murah dan berkualiti.. Di Mekah, nipis sikit dan tak dapat harga spt di Madinah... Tapi if ke Safwah tower or Clock Tower... sejadah nyer cantik2.. tapi agak mahal ler sedikit... tapi material nyer mmg cantik..

Nak beli tasbih.. beli kat Jabal Rahmah. Dia jual ikat2 gitu... dan murah sgt.. Kat kota mekah or madinah pun x dpt dgn harga yg dia offer... siap dpt free gift lagi... Klu tasbih Kayu Koka tu mahal sket.. ni pun beli kat Jabal Rahmah jugak.. dia ikut grade... Bila gi Zam Zam Tower.. ada tasbih yang berharga ribuan ringgit... mak aaiii.... cantik nyer.. dan tersangat ler mahal.. tu kalu beli tasbih tu duk dlm almari jer.. sajer la kan... ken aler bertahlil setiap hari baru berbaloi...

Nak beli inai debu yang timbang tu.. beli kat Jabal Rahmah jugak.. Orang Kulit Hitam yang jual.. diaorg junjung dalam besen.. dah siap ikat 500gm.. 1kg... tak ingat dah harga.. tapi murah ler berbdanding tempat lain.. xtually susah nak dpt pun kat lain...

Inai dlm kotak biasa tu... celak... kopiah.. Sally beli kat Mekah jer... Murah jugak ler... Lagi satu perfume.. Femes kat sana perfume yang macma pen tu... 5 riyal satu.. bleh ler dijadikan souvenir.. Bau Sabaya paling sedap.. susah gak nak dpt bau ni.. slalu masuk kedai tanya.. abis jer... Perfume ni byk kat Madinah..

If u ols ke sana nak beli Habatus Sauda... Harga nyer sama sajer dgn yang kat Malaysia ni.. Better beli sini jer.. Lagipun susah jugak nak tahu ketulenannya kat sana.. Jgn ingat diaorng ni jujur semuanya... huhuuu...

Madu plak.. if nak beli.. beli kat Masjid Hudaibiah... Dia jual timbang... Agak boleh dipercayai... murah jugak.. klu beli kat kedai agak tidak jelas ketulenannya... Madu Iran femes kat sana.. Klu nak asli... dan lebih yakin.. beli kat Menara Safwah... tapi mahal ler...

Klu nak beli minyak atar, bleh ke Safwah... banyak yang best dan murah. Ada sorang penjual di tingkat 3 rasanya.. mata nyer sedikit cacat dan juling... murah dan best kat situ. Bleh bargain... If dia kata HARAM tu.. maknanya harga MATI tak bleh kurang dah... huhuu

Layan gambar Sally sekitar tempat2 shopping.... Jgn jadikan shopping agenda utama tau... Shopping cenderahati utk sedara mara dan kawan2 jer... tu pun masa2 curik waktu last2 nak balik dah...









Okies.. tu serba sedikit tips shopping... Sally akhiri posting kali ni dgn gambar cenderahati yang Sally packing kat Malaysia... Kurma dan kudapan lain serta air zam-zam utk kawan2.. bg sikit sornag dapat merasa... Ada ramai yang bertanya.. Sally beli yang dah siap packing ke?? huhu... Tak.. Sally beli je plastik dan bekas air zam2 cawan kecik bertutup tu kat HERO then Sally packing utk kawan2 semua...









U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


26 comments:

  1. ERIC DESPRADO said...:

    Alhamdulilah,terpegun saya baca posting Sally.InsyaAllah jika ada rezeki dan keizinan saya juga berhajat utk menunaikan umrah.Jujur saya katakan bergenang air mata saya membaca kesudian Sally meluangkan masa utk share pengalaman Sally yg bg saya cukup lengkap dan tertib buat panduan org yg ingin menunaikan umrah..saya secara percaya dan berdoa agar Sally dan keluarga telah mendapat umrah yg mabrur dan Allah

  1. ERIC DESPRADO said...:

    Alhamdulilah,terpegun saya baca posting Sally.InsyaAllah jika ada rezeki dan keizinan saya juga berhajat utk menunaikan umrah.Jujur saya katakan bergenang air mata saya membaca kesudian Sally meluangkan masa utk share pengalaman Sally yg bg saya cukup lengkap dan tertib buat panduan org yg ingin menunaikan umrah..saya secara percaya dan berdoa agar Sally dan keluarga telah mendapat umrah yg mabrur dan Allah

  1. ERIC DESPRADO said...:

    Akan tunaikan niat Sally mengerjakan haji secepat mungkin.InsyaAllah ..

    Good Job dan moga Allah memberkati usaha Sally dan keluarga

  1. Unknown said...:

    alhmdlh. thanks for sharing. semoga dirahmati Allah. insyalllah

  1. ruqayya said...:

    Masya Allah. Memang puas baca sampai 6 entries. Tq for the tips sis. May Allah rewards wou with good deeds, Insya Allah. This article should be shared with other people untuk mereka yang baru nak mulakan umrah.

    Anway, kalau ada sesiapa yang mencari tudung Umrah, saya sarankan gunakan WERDA Tudung SOLAT-READY yang sangat mudah diguna pakai untuk umrah. Insya Allah tak perlu lagi nak bawa telekung banyak-banyak.

    Ruqayya has just posted on..... Beli pun dapat pahala. Macamana tu?

  1. Alhamdulillah...posting yg sgt bermanfaat. Mmg info ni yg sy cari..thanks Sally. Insyallah mggu dpn giliran sy ke sana..doakan ye.

  1. Azman Ibrahim said...:

    Alhamdulillah.. TQ Sally. Info sangat bermanfaat. Insya Allah kami akan idadah umrah ke sana bulan mei 2016 nanti. Amin

  1. Hamba Allah said...:

    ALHAMDULILLAH...terima kasih yang tak terhingga kerana banyak info yang dikongsi sally membuatkan rasa diri lebih bersedia untuk berada disana....Minggu depan insyaallah saya akan mengerjakan umrah....semoga ilmu yang diberi sally memberi manfaat sepenuhnya...cerita sally begitu padat sehingga membuatkan saya tidak sabar-sabar pergi kesana...ada kalany mengalir air mata apabila membaca pengalaman sally...doakan ye smoga pengalaman sally akan saya sama dapat kecapi...aminn

  1. Saya Hamba said...:

    Alhmdulillah.jazakillah ya sally.
    Perkngsian yg bermanfaat dn sgt mmbntu utk saya yg jg insyalah akan mngerjkan umrah dalm masa terdekt ni.didoakan smga sally terus diberi kebaikan atas perkngsian yg bermnfaat ini,trma kash byk2.

  1. YATIE said...:

    Alhamdulillah.. Syukur & terima kasih atas perkongsian ini... Sangat bermanfaat dalam membantu saya yang sedang mencari ilmu bg umrah pertama semoga dipermudahkan., amin

  1. Unknown said...:

    Alhamdulillah kakak sally..
    sangat teruja dgn setiap patah ayat dan pengalaman akk mengerjakan umrah.
    In sya allah.. saya akan menjadi tetamu di rumah allah pada 3/1/2016 ini..
    Perkongsian akk akan saya ambil sedikit untuk dijadikan panduan..
    Terima kasih akk..

  1. Alhamdulillah kakak sally..
    sangat teruja dgn setiap patah ayat dan pengalaman akk mengerjakan umrah.
    In sya allah.. saya akan menjadi tetamu di rumah allah pada 3/1/2016 ini..
    Perkongsian akk akan saya ambil sedikit untuk dijadikan panduan..
    Terima kasih akk..

  1. Sally said...:

    Terima kasih pada semua yg sudi singgah ke laman blog saya.. Semoga sedikit sebanyak dapat membantu kawan2 semua.. Terima kasih juga pada doa2 kalian.. Syukur sbb semua suka dan sy doakan kalian juga akan dipermudahkan segala urusan di sana.. Aminn

  1. Hanum Talib said...:

    Thank you so much for everthing that you have shared.semoga allah permudahkan segalanya buat sally dan keluarga.Amin

  1. Myra Jay said...:

    Alhamdulillah MJ baca abes semua Part 1-6 yg Sally kongsi ni, memang berguna sangat segala tip2 insyaAllah boleh dijadikan panduan nanti.

  1. Mohd Noor said...:

    Alhamdullilah Terima Kasih atas perkongsian puan. Izinkan sy copy nota nota dan doa yang ada di blog puan

  1. Syaniza Salam said...:

    Assalammualaikum... terima Kasih Byk...posting puan mengenai umrah sgt2 membantu menghilangkan sedikit gemuruh & takut sy.. skrang sy rasa lbh terima & x sabar nak kesana.💓 Terima Kasih.. akan ke Sana pada 19hb Nov 2016 nanti. Terima Kasih ya..

  1. Syaniza Salam said...:

    Assalammualaikum... terima Kasih Byk...posting puan mengenai umrah sgt2 membantu menghilangkan sedikit gemuruh & takut sy.. skrang sy rasa lbh terima & x sabar nak kesana.💓 Terima Kasih.. akan ke Sana pada 19hb Nov 2016 nanti. Terima Kasih ya..

  1. Ezza Taufik said...:

    Assalamualaikum..sangat membantu..thank you sis...doakan kami pula di sana dimudahkan insyaAllah 12 Disember ini..

  1. Alhamdulillah... perkongsian yang sangat bermanfaat dan banyak membantu saya di sana nanti... Izinkan sy copy nota dan doa yang ada di blog puan

  1. Ceribiru said...:

    Assalamualaikum Sally & pembaca semua..sronok sgt membaca coretan pengalaman Sally spjg 6 episod ni.Sy percaya byk memberi kebaikan kpd saya yg jg br pertama kali menerima jemputan utk ke Tanah Suci pd 8 Dec ni...Bila membaca tu,semakin jelas gambaran aktiviti di setiap lokasi yang akan dikunjungi.Doa2..tips2...terima kasih yg tk terhingga.Perkongsian yg detail & amat bermanfaat.Mg Allah membalas segala kebaikan buat Sally & merahmati Sally sekeluarga.Doakn yg terbaik jg utk saya,suami,umi & abah...

  1. aidasya bpk said...:

    Alhamdulillah.. perkongsian yang amat bermakna dan memberikan gambaran jelas tentang keadaan di sana.. lebih rasa yakin dan tak sabar untuk ke sana nanti.. mudahan dipermudahkan segala urusan.. terima kasih yang tak terhingga.. hanya Allah yg dpt membalas kebaikan untuk perkongsian ilmu yang amat berharga

  1. Assalammualaikum sis, tq sbb share pglmn umrah ni..sgt2 mbantu sy. Sy nk.mtk izij sis,boleh amek x doa2 yg sis share? Nama sy noorhaslinda mohd ariffin..

  1. Sally said...:

    Waalaikummussalam... silakan.
    Terima kasih singgah ke blog saya.
    Semoga urusan ibadat sis diberkati Allah

  1. Sally said...:

    Terima kasih semua.. saban hari Sally menerima email, comment dan ada yg wasap.. Terharu juga.. terima kasih kerana singgah di sini.. dan Sally sgt berharap ianya dapat kita manfaatkan bersama.. dan sedikit sebyk dpt membantu kerja umrah haji anda semua..

  1. Youth Outbound said...:

    terima kasih sally.. hari ni sy bertolak.. 5.30pm

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops