UMRAH PERTAMAKU : PART 2 – 4 HARI DI MADINAH

Assalamualaikum….


Ok.. kita sambung lagi cerita UMRAH ni… mmg bersinar-sinar mata klu cerita bab UMRAH… laju jer tangan aku ni menaip Kak Jah oiii.. Kak sana pun aku ingat kat ko Kak Jah dan Cik Temah… muahhhss to u olsss… OK.. sampai jer pagi tu kat Jeddah lebih kurang pukul 8.00 pagi gitu.. We ols kat airport lama jugak utk proses check out… diaorg ni mmg utamakan kaum diaorg dulu… hmpir 3 jam kat sana… Bila keluar jer kawasan airport.. waaa.. terpegun dgn canopy ala payung2 besar berlantaikan semin warna kuning… sangat cerah sekali.. disertai pulak dengan angin yang dingin bertiup.. sgt indah bumi Rasulullah s.a.w ini… Tapi yang tak best… toilet nyer.. agak kotor sedikit.. klu dlm kawasan airport bersih.. tapi kat luar ni agak kotor… sayang sekali…. tgk gambar jap.. sekitar dalam airport... atas flight dan juga kawasan luar airport...


Muka manyak senyummm... with My Hubby 
my sister Kak Da and my bro in law Abe Lie
  
Gambar VISA pun ambik gak... hikhikkk.. then gmbr pemandangan Jeddah dari udara

 

 

Nak turun dari flight.... gmbr luggage we ols.. Masa ni tunggu jejaka2 tak siap lagi check out


 

Posing dulu di signboard kat airport... 2 beradik... cam tullitubbies pun ada... o'ooo..

 

Kawasan airport Jeddah

Posing romantik sikit....


 


Kawasan berehat sebentar... di airport Jeddah.. kerusi kuning plastik yang agak selesa..


Then, we ols terus naik bas bertolak ke Madinah.. Ambil masa dalam 7 jam gitu… Jauh ler jugak.. Dengan menikmati pemandangan bukit bukau dan padang pasir… dan sesekali lelap juga… Terperasan gak.. wpun lelap.. or tgh tgk pemandangan luar… mulut ni mmg tak henti berzikir dan beristigfar… rasa magic jer… sebab tu Sally rasa better u ols latih sebelum pergi… Bercakap pun tak sgt dengan En Hubby.. masing2 melayani fikiran masing2… dan tangan pulak mmg tak lepas tasbih… huhuu… sangat berlainan okay dgn aktiviti di Malaysia ni.. Tak tahu nak cakap macam mana… Mmg 100% serah diri dan tak sabar untuk berkkunjung ke rumah Allah..

Oh yer… lupa lak nak citer sembahyang subuh tadi.. We ols sembahyang subuh kat atas flight. Nnt dia akan buat announcement dah masuk waktu subuh.. Masa tu, Sally ke toilet dan ambil wuduk guna spray… kut nnt lecak plak toilet atas flight tu. Sembahyang duduk jer.. Belajar ler cara sembahyang duduk sebelum pergi yerrr.. Citer sikit bab makan atas flight Air Asia X ni… mmg terbaekkk dan sedap sgt. Sekarang ni kan kecok cerita menu MAS Nasi Lemak Terlanjang ler.. Nasi Lauk Masak Asam Ikan yg xder ikan ler… macam2 kena complain dr chef2 terkemuka Malaysia.. tapi bagi Sally… AirAsia punya menu mmg best dan Sally puas hati… Hidangan atas flight termasuk dlm pakej. Nasi yang dihidangkan.. Nasi ayam curry hijau.. dan nasi daging Palembang… Sedap.


Nasi Beef Palembang ni sodap...
OK.. Dah sampai Madinah, we ols menginap di hotel Al-Ansar New Palace. Bersih dan selesa hotel nyer.. jarak ke Masjid Nabawi pun dekat jer… kuar pintu hotel.. terus jer melalui kawasan shopping Da Wood dan terus sampai ke pintu masjid.. Sgt2 dekat.. puas hati sgt. Bilik best… duk berdua jer dgn Kak Da… Makan pun best. Wifi ada kat lobby hotel.. Pergi je kat kaunter dan minta password.. Dia gunting kecik2 password letak dlm kotak kayu kecik kat atas kaunter… Sally mita password.. mamat arab tu tunjuk kotak tu jer.. Akak pun terkial2 le rtgk aper ke benda mamat ni… rupa2nya password ada dlm tu.. mcm kertas cabut undi gitu… Jangan lupa snap jadual waktu solat... Senang utk rujukan... Mmg slalu tgk jer... tak byk beza Madinah dan Mekah.. waktunya lebih kurang sama jer..Sally snap di lobby hotel. Kat hotel Malaysia ada waktu solat cam ni??? huhuuu



Ni ler hotel kami menginap... Al Ansar New Palace.. Masa ni nak g solat Maghrib
Jalan menuju ke Masjid Nabawi dari hotel kami

Cute nyer... masih bujur ada dagu lagi wajah ku... sebab tak makan banyak lagi masa ni...
Hilton ni selang 1 blok jer dgn we ols.... Dekat sgt... So kiranya nak ke Masjid Nabawi tu melepasi 2 blok shj dah  smpi...

Kak Da berlatar belakangkan Hotel Al Ansar New Palace

Tengok ler... ramai jer penjual kaki lima...

Orang menjual di kaki lima... murah..murahhhh


Melalui Da Wood shopping complex

Kawasan kedai2 berdekatan dengan pintu masjid Nabawi... Tahan Nafsu okayyy

Kat bawah hotel tu mmg kedai2 utk membeli belah okay.. tahan nafsu jer laa.. tu tak termasuk penjaja tepi jalan… Cerita shopping episode lain okay… Kat bawah blok hotel ni pun ada kedai ais krim dan kebab yg sedap..  opposite ada kedai fast food.. Macaroni and cheese dia mmg mabeles… ayam goreng dia biasa2 ajer… harga standard DOME gitu.. Ada COKE Light jugak kat sini… Latte mmh mabeles u olss…
Nampak tak kedai2 kat bawah hotel we ols tu... huhuuu
Okay.. kita move tu other topic yang lebih kpd ibadah plakk… Dimulakan dgn Masjid Nabawi. Masuk jer gate Masjid Nabawi buat kali pertama… rasa seperti waaaahhhh… cantiknya… Masa tu untuk solat Maghrib… We ols smpi jer.. letak bag bagai… dan terus ke Masjid. U ols cuba ler sedaya upaya untuk solat berjemaah di Masjid… sayang jer klu hanya bersolat di bilik.. doa ler byk2 seblm pergi supaya u ols rajin menapak ke masjid.. Ada jugak yang jenis nak solat kat hotel jer… minta dijauhkan yer u olss.. kesian plak tgk dtg jauh2 tapi tak nak ke masjid… bukan ngumpat tapi ambil iktibar yer…


Pemandangan pertama memasuki perkarangan Masjid Nabawi...  Masya Allah.. cantik nyer...
Masuk jer gate Masjid Nabawi tu.. tgk payung2 besar… masa tu waktu maghrib.. diterangi dgn lampu dan sinaran bulan… dgn suasana dingin yang amat… mmg cantik sangat2 masjid nabawi… Masa tu payung tutup jer… so.. clear nampak langit. Kubah yang bercahaya.. mmg cantik tak boleh nak digambarkan.. hamparan mar-mar yang putih dan bersih… sejuk mata memandang.. Slalu tgk kat TV jer… ni kita sendiri berada di sana… Subhanallah.. Cantik sangat..

Mula2.. tak tau nak masuk pintu mana ni… Banyak pintu.. tengok2 lelaki jer yang masuk… so, we ols berjalan2 ler di dalam lautan Manusia tu mencari pintu masuk.. Tak pernah baca plak kat mana-mana blog mana pintu masuk bagi wanita… Nampak toilet kat kawasan luar besar dan semuanya tulis FOR MEN… we ols pandang ke pintu2 masjid.. ramai lelaki yang berpusu2 masuk ke dalam masjid… tiada pun wanita.. kami berjalan lagi.. sehingga lepas nyer pagar penghadang warna gold… pagar tu dah folded macam suku gitu.. refer gambar Sally snap kat bawah.... dan selepas penghadang tu baru Nampak pintu untuk Jemaah wanita… Tersergam pintu masuk untuk Jemaah wanita… ada 5 laluan semua… refer gambar kat bawah... Ni Sally cerita belah mengadap hotel we ols ok. Gate masuk.. Gate 17 iaitu gate terus jer dari hotel tadi… Make sure u ols keluar pun ikut jalan yang sama.. sebab my sister n her husband pernah keluar ikut gate lain utk balik hotel.. tapi tak jumpa.. termasuk masuk balik ke kawasan masjid dan keluar ikut pintu yang sama baru jumpa… coz binaan masjid yang agak sama… pintu pun sama jer semua.. mmg confuse.. 

Pagar warna GOLD pemisah ruangan lelaki dan juga wanita...
Pintu masuk untuk jemaah Wanita
Setiap kali nak masuk ke masjid Nabawi.. Sally masuk melalui ke lima2 pintu tu… Kata orang supaya semua pintu menjadi saksi bahawa insan ini telah pun melaluinya untuk ke masjid beribadah.. Tapi.. pintu yang paling kerap Sally masuka adalah pintu sebelah Kanan sekali… Sebab dia straight jer teru ke ruangan depan masjid. Sampai kat pint utu, u ols bukak ler kasut dan masukkan ke dalam uncang kasut.. Bawa jer bersama.. tak yah tinggal kat rak tu.. mana ler tahu kut susah nak carik sbb masa keluar nnt berpusu2 manusia.. Setiap kali masuk baca ler doa ni.. “Ya Allah Ya Tuhanku.. kau buka kanlah segala pintu rahmatMu padaku”.. Actually masuk mana2 masjid pun baca doa yang sama...

Masa nak masuk tu.. guard perempuan tu akan cek ler bag kita kut ada camera.. handphone ok jer.. Klu ada camera dia akan rampas dan masukkan dalam box kat tepi pintu tu.. Tapi dia cek pun ala kadar jer.. Kadang2 tu.. pegang jer bag… tapi tak tgk pun dlm ada aper.. buat syarat jer.. org ramai ok.. tapi semua orang tak terlepas dari kena cek tau.. sgt cekap diaorg ni.. klu org main masuk jer.. marah betul dia.. so, u ols bukak ler zip bag tu siap2.. dan tunjuk kat dia… 

Oh yer.. kat Madinah maupun Mekah.. selain Arab dan Turki.. Orang Malaysia dan Indonesia ler ramai.. Malaysia plak.. majority nyer orang Kelantan… dah rasa macam duk Klate plak.. hihii… bila dgr loghat2 percakapan mereka… so, xder ler kekok sgt.. Org Negro pun ramai… besar mereka.. guard perempuan dan pekerja2 pun ramai yang boleh berbahasa Melayu.. tapi sepatah dua jer laa.. Macam “Buka”, “Masuk”, “Duduk”… Tapi masih rindu panggilan diaorang… Hajah.. Hajah.. Yaaa Hajahhh… if diaorang nak panggil kita… hihiii…

Masuk jer… u ols akan terpegun dgn keindahan ukiran dan hiasan masjid.. Subhanallah.. sangat besar dan luas.. dan cantik sekali… u ols dapat tgk susunan tong air zam zam di kiri Kanan jalan… stop sekejap untuk minum air zam-zam setiap kali masuk.. dan isikan jugak dlm botol kosong yg u ols bawak tu… senang nak minum kat dlm masjid nnt… Berdoa ler setiap kali minum air zam-zam… Sally nak share dgn u ols satu doa yang Sally rasa best sgt dan Sally amalkan pertama kali minum air zam-zam kat Madinah dan juga kat Mekah.. Doa ni Sally dapat dr my dear brother Haji Sufi masa on d way hantar we ols ke airport. Doa nyer macam ni.. “Ya Allah.. ini merupakan air zam zam pertama yang membasahi tekak ku di bumi Madinah/Mekah, jadikanlah ia penawar dahaga di padang Mahsyar nanti..” SUbhanallah… sungguh sayu dan tawaduk sekali semasa menikmati 3 teguk pertama air zam-zam itu… dan tegukan seterusnya hari demi hari.. berdoalah apa sahaja yang u ols nak.. sembuhkan penyakit ke.. sihatkan tubuh badan ke.. aper2 laa… Minum ler sebyk mana air zam-zam yang boleh.. Jgn over plak.. 3 teguk jer skali minum.. lebih afdal. Sbb ustaz kata jgn minum berteguk2 air zam-zam ke air aper2 ker.. sbb tu cara minum unta… hikhikk… unta dpt minum ???? liter air pada setiap kali dia minum air.. hukhukk… Nak jadi macam unta ker?? Hihii.. Air Zam-zam jugak Sally ambik semasa pulang dari masjid.. sampai kat hotel salin letak dalam botol lain.. boleh ler buat basuh muka supaya berseri2 dan cerah seperti di kalangan orang2 yang beriman.. Nikmat air zam-zam yang banyak itu tak leh dapat kat Malaysia ni.. tapi jgn smpi membazir plak okay…


 


 

kubah masjid nabawi... yang ada masa akan terbuka menampakkan langit yang biru..

 

Susunan Air Zam-Zam di kiri kanan jalan di dalam masjid..
Masa kat masjid ni.. Sally pun tak faham.. kenapa yang datang awal ni.. nak duk belakang2 jer… atas mar-mar jer.. so, Sally sarankan u ols rajin2 kan ler diri sembahyang di bahagian depan.. Klu dtg awal.. senang ler.. dapat ler tempat di atas carpet di bawah kubah masjid.. tempat favorite we ols.. Slalu jer dpt kat kawasan tu..  Asal dtg jer.. we ols mesti nak duk bawah kubah.. bahagian depan sekali.. berhadapan dengan penghadang kayu untuk ke raudah… cerita Raudah next episode yer… Lebih selesa berada di depan.. dan senang peluang untuk masuk ke Raudah nanti. Sally juga sarankan u ols bawak ler sejadah… Beli jerk at sana.. Beli satu yang tebal dan cantik… ambik berkat masjid Nabawai dan MasjidilHaram.. sebab bila balik Malaysia… sembahyang guna sejadah tu.. dah terasa dan terkenang2 waktu kat sana.. dah macam sembahyang kat sana dah rasanya… Lagi satu.. bila kita bentang sejadah.. Org2 Arab dan Turki ni respect sikit kawasan solat kita. Klu tak.. asyik nak menghimpit jer…  Bukan tak nak rapatkan saf… tapi rapat pun biar ler selesa… klu nak duduk pun terduduk kat atas peha orang aper cerita.. kita pun smbhyg tak kusyukk… Just FYI, orang Arab or Turki ni.. main langkah2 jer kitra klu diaorang nak ke mana.. Klu org dari India ni.. Sally mmg tak berapa nak gemar… lagi ler klu nak melangkah tu.. main tekan jer kepala kita.. buat tempat berpegang.. ingat tunggul kea per… tak hormat langsung… Klu Quran letak kat bahagian depan sejadah pun bukan diaorg nak kira… main langkah jugak.. ishh..ishh.. pernah tu Sally solat.. bangun2 jer.. dan berada dalam jubah orang arab.. huhu… Masa kita sujud tu diaorang langkah selamba jer… Ada jugak yang baik dan sopan.. tp kebykannya mmg slamber ler… Diaorng mmg suka duk dekat org Asia.. lebih2 lagi Malaysia.. sbb Malaysia sopan.. dan baik hati.. ada jugak yang cuba bertegur sapa… tapi tak ramai yg tahu berbahasa Inggeris.. so.. macam itik dan ayam jer laa we ols bercakap.. hiiiihii..

Aper ibadah yang u ols boleh buat kat dalam masjid?? Sampai jer dah dapat tempat tu… U ols Solat Sunat Tahiyatul Masjid dulu… menghormati masjid… belajar ler cara2nya yer… boleh solat sunat.. solat hajat.. solat taubat… dan perbanyakkan solat Qada… Qada ler solat2 yang tertinggal tu… Sally buat setiap waktu… Lepas orang Azan.. sembahyang sunat waktu.. If waktu zohor.. sembahyang sunat zohor.. Azan dia ada 2 tau… sekali Azan mcm bagi reminder gitu… segh jam lepas tu baru Azan balik.. dan dlm 10 minit lepas tu baru Iqama utk Solat… Dah lepas solat.. iman tak der ler wirid atau doa.. kita kena doa sendiri2 ler.. Biasanya.. terus jer sembahyang sunat lagi… dan diikuti dengan solat sunat Jenazah.. U ols blajar ler Solat Sunat Jenazah.. Sally pun 1st time solat jenazah kat sana… tak pernah buat pun seblum ni… Setiap waktu ada jenazah… tak pernah satu waktu pun tanpa jenazah.. Subhanallah..  yer laa ada jer org yg mengimpikan meninggal di sana.. di Tanah Suci… Meninggal di sana disembahyangkan oleh beribu-ribu-ribu orang… dan semadi plak di Perkuburan Baqi’. Perkuburan Baqi’ ni terletak bersebelahan dengan Masjid Nabawi.. Area Perkuburan Baqi' sangat terkenal di kalangan kaum muslimin dan sering diziarahi, terutama oleh jamaah haji dan umrah. Sekitar 10,000 orang sahabat dan keluarga Nabi Muhammad SAW di makamkan di sana. 

Diantara para sahabat utama yang dimakamkan di sini ialah Usman bin Affan (Khalifah Rasul yang ketiga), ‘Abbas bin ‘Abd al-Muthallib, dan sebagian dari syuhada yang gugur pada perang Badar dan Uhud. 

Sedangkan di antara keluarga Nabi yang dimakamkan di sini ialah para isteri Nabi seperti Siti ‘Aisyah binti Abu Bakar, Ummu Salamah, Juwairiyah, Zainab, Hafsah binti Umar ibn al-Khattab, Shafiyah, dan Mariyah al-Qibthiyah. Ikut juga dimakamkan di sini putra-putri Nabi Muhammad SAW tercinta, Ibrahim, Zainab, Ummi Kaltsum, Siti Fatimah dan juga cucu Nabi Hasan bin Ali.  Bila tibanya hari akhirat.. dikatakan jenazah yang disemadikan di perkuburan Baqi akan dibangkitkan dulu. Perkuburan Baqi ni orang perempuan tak boleh masuk.. hanya melawat di tepi2 jer… orang lelaki boleh masuk ke kawasan perkuburan.. 



Selepas solat, biasanya kita kan beriktikaf di dalam masjid.. lebih2 lagi pada waktu Asar sehingga Isya’.. Sally balik ke bilik selepas Subuh, Zohor dan Isya’. Sebelum Subuh pun seawall 3 pagi dah bangun dan bersiap terus ke masjid.. Banyakkan masa habis di masjid.. Selain bersembahyang sunat.. Kita boleh ler membaca al-Quran… Selain itu.. cari ler kesempatan untuk masuk ke Raudah (Taman Syurga). As promised… Raudah special chapter nanti. Sebelum balik, macam biasa setiap kali Sally akan ambik air zam-zam penuhkan botol.. Waktu balik tu.. seeloknya tunggu dulu.. sbb nnt bersesak2 di pintu keluar.. Yang herannya.. kenapa ler diaorg tak der sistem pintu keluar dan pintu masuk… bila pintu digunakan untuk keluar masuk.. tu yang jadi sesak.. sbb lepas org solat.. orang nak keluar.. dan ada jer ramai yang nak masuk coz td solat kat luar tak smpt nak masuk masjid dan ingin ke Raudhah. Ditambahkan pula yang solat ditengah jalan keluar or solat kat jalan nak ke pint utu.. huhuu… risau pun ada kat diaorang ni.. kut terpijak.. klu diaorang tak solat kat situ.. tak der ler jam jalan keluar… Yang tak faham nyer.. dah tahu org nak keluar.. diaorg duduk jerk at situ dan ada plak yang bersolat sunat…. Org nak keluar duk langgar2 diaorg… ada gak yang berpuak.. duduk jer situ buat tak tahu.. sedangkan dia menghalang jalan keluar masuk.. korang pergi nnt korang dpt saksikan sendiri…

Kalau hari Isnin dan Khamis.. boleh tgk orang berpuasa berbuka beramai2 di masjid.. Orang Arab ni dia main bentang plastic dan makan jer dlm masjid.. Dia passing2 kurma dan roti besar yang nmpk macam keras tu kat puak2 dia… main campak lambung macam tu jerk at dlm masjid.. dia dah tak kisah orang solat kat tepi dgn mknan dia tu.. mmg gitu ler lagaknya… Macam2 kita boleh saksikan…

Lagi satu.. bila solat mmg akan dengar bunyi sahut menyahut orang batuk.. baby nangis.. Sally sangat salute kat ibu2 yang bawak anak solat.. Anak kecik … baby pun ada… diaorng wpun ssh dgn anak kecil.. tapi solat berjemaah juga.. sangat respect diaorg.. anak menangis pun x dihiraukan.. ada gak yang tgh smbhyg ambik putting dlm bag dan masukkan kat mulut anak.. pastu sambung solat lagi.. if nangis lagi.. ambik botol susu plak bagi dan sambung lagi solat… sungguh mudah nyer solat bagi mereka.. janji solat.. kita yang kat tepi ni pun tak kusyuk duk tgk perbuatan diaorng… sekali Sally smbyh kat belakang sikit sbb tak sempat nak ke dpn.. org dah ramai plak tu.. bhgian blkg tu utk yg ada baby.. Ibu2 yang ada baby tidak dibenarkan solat di kawasan bawah kubah depan tu… kubah belakang boleh.. sempat le rjugak tgk kubah masjid terbukak.. slalu tgk kat TV jer… Seeloknya u ols solat kat bhgian depan lebih selesa dan lebih kusyuk tanpa gangguan…

Di Madinah jugak, kita akan sesi ziarah… Ada seorang ustaz muda.. pelajar Malaysia kat sana yang turut serta dalam group kami.. Dia byk memberikan penerangan mengenai sejarah Nabi dan sejarah Madinah. Lupa plak nama dia saper… Kami di bawa ke Kilang al-Quran yang sepatutnya tiada pun dalam itinerary. Kat Kilang al-Quran ni boleh ler beli Quran untuk diwakafkan dan juga di bawa balik ke Malaysia. Quran besar sebesar file hard cover tu pun ada.. Sally belikan satu untuk Hj Sufi my brother. Kita boleh belikan Quran untuk wakaf di Masjid Nabawi dan juga di Masjidilharam. Tak payah tulis nama… masa nak letak tu.. niat jer laaa  untuk diwakafkan atas nama siapa..

We ols juga ke Kebun Kurma.. cerita shopping kurma next chapter year… Tak sempat nak ambik gmbr kat sini.. sbb busy duk shopping... hihiii...

We ols juga ke Masjid Quba. Masjid Quba adalah masjid yang pertama didirikan oleh Nabi Muhammad SAW dan masjid ini pula disebut kan dalam Al-Qur'an dengan nama masjid Taqwa. Dibangun Rasulullah SAW 2 kali, pertama ketika kiblatnya menghadap Baitul Maqdis dan kedua ketika kiblatnya menghadap Baitullah. Dalam membangun masjid ini beliau dibantu Malaikat Jibril yang memberi petunjuk arah kiblat masjid tersebut. Di masjid ini pula pertama kali diadakan shalat berjamaah secara terang-terangan.  Masjid Quba begitu dicintai oleh umat Islam di seluruh dunia. Masjid Quba dibangun langsung oleh tenaga dan keringat Nabi Muhammad SAW. Bahkan, Nabi Muhammad selalu singgah di Masjid Quba ketika hendak ke Madinah. Menurut ustaz, solat sebanyak 2 rakaat di Masjid Quba pahalanya sama dengan 1 kali Umrah... We ols singgah, berwuduk dan menunaikan solat tahiyatul masjid 2 rakaat di Masjid Quba. Gmbr sekitar Masjid Quba.


 

Pandangan luar dari dalam bas dan juga dalam Masjid Quba

 

Ramai betul orang.. solat pun bersesak... lepas solat terus keluar bg peluang org lain plak..

 

bergambar di kawasan Masjid Quba

 

Suasana agak sejuk...

 



 


 


Seterusnya kami melalui MASJID QIBLATAIN dan juga MASJID 7.. Lalu jer.. tak singgah pun.. Ustaz terangkan ler serba sedikit info pasal masjid2 ni... 

INFO MASJID QIBLATAIN:
Masjid tersebut mula-mula dikenal dengan nama masjid Bani Salamah. Pada tahun ke 2 Hijriyah hari senin bulan Rajab waktu Rasulullah sedang melaksanakan salat zuhur di masjid Bani Salamah ini, tiba-tiba turunlah wahyu surat Al Baqarah ayat 144.

Dalam salat Dhuhur tersebut mula-mula Rasulullah SAW menghadap ke arah Masjidil Aqsa tetapi setelah turun ayat tersebut di atas,beliau menghentikan sementara,kemudian meneruskan salat ke Masjidil Haram. Dengan terjadinya peristiwa tersebut maka akhirnya. Masjid ini diberi nama masjid Qiblatain yang berarti Masjid berkiblat dua.

INFO MASJID 7
Kelompok Masjid yang terletak di kaki bukit Sala’ ± 3 km sebelah barat laut Masjid Nabawi.Disebut Masjid Tujuh karena jumlahnya ada tujuh iaitu :

Masjid Salman, Masjid Abu Bakar, Masjid Umar, 
Masjid Usman , Masjid Ali, Masjid Fatimah, Masjid Fatah


Diantara tujuh masjid tersebut Masjid Fatah yang memiliki peran penting dalam sejarah Islam pada waktu Perang Khandak (perang parit) disitulah Rasulullah memanjatkan do’anya selama tiga hari berturut-turut agar musuh yang banyaknya 10.000 orang agar dihancurkan dengan pertolongan Allah SWT.

Selepas tu, we ols ke Perkuburan Syuhada di Jabal Uhud. Jabal tu makna dia bukit atau gunung... Gunung ini disebut Nabi sebagai salah satu gunung yang ada di surga,sehingga alau kita melihatnya sekarang Insya Allah kita akan melihatnya lagi di syurga nanti. Jabal Uhud tempat dikuburkan para syuhadah di antara nya ialah Sayidina Hamzah.. Ustaz sempat bercerita kat sini.. katanya mayat para syuhadah sebenarnya di tanam di tempat mereka gugur.. tapi pada tahun berapa ntah... satu banjir besar berlaku... mayat para syuhadah ni timbul.. elok jer.. tak der cacat cela.. so, diaorang kumpulkan dan semadikan di satu kawasan yang skrng ini berpagar.. tgk gmbr kat bawah ni:



 Makam Sayidina Hamzah Sally zoom ikut lubang pagar...

Jabal Uhud
Berhabuk sikit kat sini... tapi dekat makan para Syuhada tu wangi sangat bau dia...
Biasanya ziarah ni dibuat pada waktu selepas subuh. Seawal pukul 7 pagi.. Dah terang dah masa ni… Waktu antara Subuh dan Zuhur lebih Panjang berbanding waktu2 lain.. Selepas ziarah, we ols akan balik semula ke Kota Madinah dan sempat solat Zuhur di Masjid Nabawi.

Oh yer.. kalau u ols nak tengok time payung Masjid Nabawi dibuka.. boleh ler dtg waktu hampir dgn azan Subuh. Sally sempat tgk.. Sungguh cantik.. automatic.. Giant Umbrella tu dari kuncup terus kembang dengan perlahannya dan semuanya serentak… Boleh tgk gmbr kat bawah ni… Cantik sgt…


 

 


Kawasan masjid dibersihkan setiap masa.. pakai truck kecik tu.. siap gilap mar-mar lagi.. sbb tu bersih jer.. boleh solat di kawasan luar.. Sally pun sempat jugak bersolat di kawasan luar berhampiran dengan Gate jer… sungguh sejuk solat di luar.. angina luar lagi sejuk dari aircond di dalam masjid.. Naper Sally solat kat luar jer masa tu??? Huhuuu.. sebab tershopping lebih masa… Tapi mmg terkocoh2 cepat ke masjid takut ketinggalan sembahyang Jemaah.. Punya ler sayang sembahyang Jemaah kat sana… Ruhi tau ketinggalan.. Orang2 kat sana pun setiap waktu solat.. berlari2 dan berebut2 ke masjid.. MasyaAllah.. tak kan dapat tgk keadaan sebegitu di sini.. Org berniaga pun tinggalkan kedai mereka dan semua menuju ke masjid.. 

Toilet pula bertingkat… Siap ada excelator untuk turun ke bawah.. Toilet di Madinah agak bersih jika dibandingkan dengan toilet di Mekah.. maybe sebab orang ramai sgt kut kat Mekah… Tukang cuci toilet mmg ramai.. Ada guard lagi… Guard pompuan ler utk toilet perempuan.. Sallay rasa ada jer bangsa yang tak reti nak flush… if semua org flush lepas guna mmg bersih ler.. kawasan luar dan kawasan wuduk mmg bersih baik kat Madinah mau pun kat Mekah.

Kat kawasan luar masjid.. iaitu diperkarangan masjid pun ada ditempatkan air zam-zam… Air zam-zam di mana2 tau…

Ok ler… dah Panjang lebar ni… Rasanya dah details pasal Madinah… Sally akan cerita pasal Raudhah kat u ols for the next episode… Tak sabar... Sebelum tu layan gambar we ols di sekitar Masjid Nabawi..


"Hmm... jubah saper lagi Ummi tak beli??? dah cukup 1 kampung dah???"












Tunngu next episode... Klik sini untuk Part 3

Wasalam. 
Sally



U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


0 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops