Resipi Kerapu Sam Rod

U ols... u olss.. sabar bleh tak... Klu Sally berjanji tu.. pasti ditepati.. lambat dan cepat jer.. Jah.. ko mmg slalu kejam kan.. kejar aku nak resipi ler.. suh update blog ler.. Yg ko tu bila nak meghupdate nyer...???

Tak per.. everything for u guyss... berniaga2 jugak.. beauty2 jugak.. dah order SF Beauty blum u ols??? hahhaa... menyempat....

So, dihari cuti kelepasan am yang aman damai ini.. mmg ler rajin utk Sally update wat entry... So... arini kita belajar wat ikan masak Samrod... Aper makna nyer Sam Rod tu??? Bahasa Thai tu.. bermaksud 3 Rasa..

So.. masakan kita hari ni Pla Tord Sam Rod maksudnya Ikan Goreng Tiga Rasa... cewahh.. macam dah belajar bahasa Siam plak kiter arini yer.. kikiii. Resipi asal adalah dari my bespren Nasha... Bila dah dpt kat Sally.. Sally dah improvise sket... hehe... biasa ler Sally... So.. aper recipe nyer??? Meh tgk..

Bahan-bahannya
Ikan yang besar dan sodap,... (Kerapu/ Siakap)
Minyak untuk menggoreng
Daun Ketumbar
Daun Limau Purut
2 Labu bawang putih (mmg pakai banyak) - diracik halus
20 biji cili padi hijau - dirack halus... Nak lagi pedas, leh tambah lagi...
1 biji limau nipis diambil airnya
Sos Ikan
Madu
Garam
Tomato

Cara2 membuatnya:
Perap ikan bersama garam. Biar sekejap.. pastu deep fried. Ketepikan.

Dalam kuali lain, panaskan minyak.. masukkan cili padi dan bawang putih dan akar daun ketumbar yang diketuk. Tumis sampai naik bau...

Masukkan madu mengikut byk mana u ols nak wat kuah... masukkan daun limau purut, sos ikan dan jus limau.Setelah mendidih, masukkan tomato dan separuh dpr daun ketumbar.. Kacau sekejap, angkat dan tuang ke atas ikan yang digoreng tadi. Tabur daun ketumbar selebihnya di atas ikan. Dah siap..

Jom layan gambar... Gmbr 1st tu... cara siang ikan... Bapak ikan Kerapu yg seberat 3kg tu.. mmg Mr Hubby jer yg tahu siang...


 Nak letak garam, kena masukkan dalam dulang coz besar sgt... huhuu

 Tak boleh deep fried coz besar sgt... dah sekilo setgh minyak pun tak tenggelam lagi ikan.. huhuuu..


Tada... dah siap dah... Siakap Sam Rod.. Selamat mencuba u ols...




U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


1 comments:

  1. dya said...:

    wahhhh...entry 1 day cooking betul lah kak nih..caiyokkkk !!

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops