Resepi Laksa Siam versi Sally



Bahan-Bahan:
Laksa siam (Kalau kat KL ni... beli jer laksa beras yg keras halus tu dan rebus)
setgh kilo ikan kembung
1 inci kunyit hidup
1 sudu belacan
1 inci lengkuas
6 biji cili kering
4 biji cili merah
1 biji  santan kelapa
5 labu bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
3 helai daun limau purut
Terung kecik bulat2
Asam jawa secukup rasa
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ulam:
kacang panjang dihiris pjg sejari
timun (dibelah2.. pjg2 sejari)
daun pudina
daun petai
daun gajus
taugeh
cili padi yg digoreng rangup.. goreng dgn minyak.. ini kan digigit2 sambil mkn laksa nnt

Cara:
Celur laksa hingga masak, tos dan ketepikan.
.
Rebus ikan kembung. Apabila masak, angkat dan ambik isinya shj.
.
mesin cili kering bersama bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup, serai, belacan dan sedikit santan... mesin dgn santan x pyh pakai air... Kuah laksa kekal lama.. dan lambat basi.
.
Panaskan minyak sket jer. Masukkan bahan yang dimesin. Kacau hingga kuning. Masukkan baki santan dan kacau perlahan-lahan. Kalau kunyit u ols tu tak kuning sgt... bancuh serbuk kunyit sekt buh dlm tu...
.
Masukkan daun limau purut, terung kecil, lauk2 spt ayam2 bhgian tulang tu.. dan juga fishball dan air asam jawa. Masukkan garam dan sedikit gula.
.
Biar mendidih dan pecah minyak...
.
hidang ler dgn laksa dan ulam2 td... siap ler..
.



U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


1 comments:

  1. Mdm MM said...:

    Jenama apa yer laksa beras halus tu?

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops