UMRAH PERTAMAKU : PART 5 – ZIARAH DI MEKAH

Assalamualaikum...

Hari2 makin busy... tak nak ler org cakap janji tinggal janji kan... Sally gagahkan diri jugak untuk update blog dan sudahkan tajuk2 yang tertangguh... huuuhuuu... Puan Sri Raden sampai dah ke Mekah dah.. tapi Sally tak update2 lagi blog... kesian beliau whatsApp Sally tanya tips Shopping cenderahati kat sana... WhatsApp dari Mekah lagi tu... sorry sgt coz x sempat nak share... huhuuu.. almaklum ler... Sally dapat toys baru... huhuuu... Cerita toys tu nnt Slaly update okay... Janji lagi... dan lagi... huhu... Banyak nyer nak citer kat u ols ni...

Okay jom sambung dgn citer Mekah... Tempat2 yang Sally ziarah kat Mekah. Sally share pic ler yer.. lebih jelas lagi... dan dapat gambaran gitu...

Antara tempatnya adalah Ladang Unta. Jom layan gambar dulu:







Macam lukisan plak unta tu kan... cantik sangat pemandangan padang pasir dan ladang unta ni... Kat sini kita bleh minum susu unta fresh. 5 riyal je sebotol. rasanya sedap.. lagi sedap dari susu kambing... Tapi Slaly yang tak suka sgt susu ni... minum sikit jer.. hubby yang minum abis sebotol... huhuu... tengok gambar model susu unta kat atas tu... selera sungguh... We ols singgah kat ladang unta ni pada hari yang ke 3 umrah Miqat niat ihram di Masjid Hudaibiyah. Lepas dah niat ihram baru singgah ladang unta... Cam tak sah kan klu ke Tanah Arab tapi tak jumpa Abang Jamal kan.... Tapi jangan bermesra sangat dengan Abang Jamal ni.. sebab bau dia busuk.. Ustaz pesan jangan pegang sebab klu pegang seminggu belum tentu hilang bau unta.. betul ker??? huhu.. tak tau... tapi Sally tak nak ler buat experiment kan... u ols nak tahu.. nnt ke sana try ler pegang.. nnt update Sally.. lekat tak bau unta kat tangan seminggu... huuuuhuuu...

Oh yer.. jom layan gambar we ols kat Masjid Hudaibiyah plak... We ols bergambar kat bangunan asal Masjid Hudaibiyah.. Nampak tak muka akakkk dah tak membujur sgt dah hari2 terakhir di Mekah... huhu.. nat wat cam ner.. asyik berNasi Mandi jer..







Selain tu we ols ke Jabal Rahmah... Bukit yang disebut-sebut dengan kisah pertemuan Adam dan Hawa. Kat sini juga biasanya orang akan doa bagi yang nak percepatkan jodoh... So.. sinonim ler dgn nama nyer.. Jabal tu BUKIT dan Rahmah tu bermaksud kasih sayang.... Kat sini nak habaq sikit.. sbb ada orang tu kan.. org tu lerrr.... dia naik bukit ni pi panjat ikut batu bata sbb bas dia stop the other side... xtually ada tangga untuk mendaki bukit ni.. bleh turun dan naik ikut tangga... Mengah ler jugak nak naik wpun ikut tangga.. tapi ku gagahi diri.. lagikan tembok besar China aku daki.. inikan plak Jabal Rahmah kan... So, layan jer la gambar we ols kat sini:



Suker sangat gambar ni.. semoga jodoh kami berkekalan hingga ke Jannatul Firdaus.. Amin
Balik dari Jabal Rahmah tu, we ols lalu ler kat kawasan Muzdalifah tu.. nampak byk sangat khemah2 yang akan diduduki oleh jemaah haji.. luas nyer.. banyak nyer.. tak tau ler keadaan kat sini mcm mana bila musim haji... Ya Allah.. kau percepatkanlah dan permudahkanlah urusan untuk aku mengerjakan ibadat Haji pula... Amin..




Then, we ols singgah jugak ler beberapa Jabal lain.. tak hengat ler plak kan... huhuu.. "tu ler.. saper suh update blog lmbt2.. kang dah luper... " huuuhhuuu.. Tap ada ler a few pics dekat tempat2 tu...






Okey laaa... tu jer kut untuk kali ni... Nnt Slaly update last episode pasal Shopping laks... InshaAllah... :)

Klik sini utk Part 6 (last dah ni.. hihi)

Wasalam.


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


3 comments:

  1. FadzieM Matin said...:

    Dear Sis,
    love reading all your experience.
    thank you so much for sharing..

  1. Sally said...:

    TQ sis... Semoga bermanfaat utk sis

  1. A.ZLYN AHMAD said...:

    Blog ni sangat membantu. Allah bless you sis. Saya akan print semua tips dan doa. Mudah2 dpt masuk Raudhah dengan mudah walaupun sesak. Mudah2an dpt menyentuh Kaabah. Amin YRA.

    LYN

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops