Berpantang.... Peluang bercuti di rumah bonda..

Hari ni cam tetiba nak citer pasal kehidupan seorang anak perempuan... Kehidupan org lain Sally tak tau ler kan.. sama ke tak dgn apa yang Sally alami.. Tapi tetiba jer arini terpikir lak brapa sgt ler masa yang diluangkan oleh seorang anak perempuan bersama keluarga...

Kalau kita tgk bangsa India.. once dah kahwin jer.. dia akan ikut laki dia.. duk kat umah laki dia... dah tak leh balik2 dah umah keluarga sendiri.. balik pun hanya sekadar bertandang dan sebagai tetamu jer... tapi Sally percaya tu semua.. amalan tradisi jer.. zaman moden ni.. dah jarang yg ikut kut...

Tapi klu kita renung balik kehidupan anak perempuan ni kan... anak lelaki suka hati dia ler kan.. pilihan kat tgn deme.. bg Sally sendiri.. masa sek rendah dan sekolah menengah.. Sally blajar kat kg... berhampiran dgn rumah.. so.. tak ler terpisah dgn parents lagi... dah lepas SPM... kehidupan bersama keluarga semakin jauh coz dah masuk U.. lepas Diploma.. buat Degree plak.. balik rumah pun hanya pada cuti semester sajer.. kenkadang masa cuti semester pun Sally hanya balik kejap jer.. ambik short course ler.. ada gak yang Sally ambik peluang untuk buat kerja sambilan mencari pengalaman di KL. Masa tu cuti lepas praktikal... Sally jadi kerani kat satu syarikat Secretary & Audit firm... sajer jer.. mengisi masa lapang.. dan terpikir agak membuang masa dan boring klu balik duk umah... Tapi skrg.. huhuu.. pantang cuti.. rasa nak balik duk kat bawah ketiak mama jer.. bayangkan klu org dah bersekolah asrama masa sekolah rendah or sek menengah lagi... tentu masa bersama family.. parents tu terhad kan.. sekejap jer..

Lepas dah abis degree... rezeki Sally tu cepat jer dpt kerja.. so kerja kat KL gak.. jauh dari bonda.. dari family... Dah kerja hampir setahun... nak kahwin plak... huhuu.. dah kahwin.. duk KL gak.. dah lepas kahwin.. tau-tau jer la... tanggungjawab sbg isteri.. berada di sisi suami.. balik kg pun 2 - 3 kali jer setahun.. Terus masa bersama bonda dan family tu terhad kan.. Klu cuti balik kg pun .. paling lama pun seminggu.. 10 hari... tu jer laa... sebab tu klu musim raya.. turn balik Kelantan tu... Sally akan pastikan bercuti lama... sajer nak spend time together with mama... 

So... masa cuti berpantang ni ler Sally rasa.. saat bercuti paling lama di rumah bonda.. So, masa yang ada ni.. leh borak sepuas2 nyer.. dapat bermanja dgn bonda.. Sally rasa tak salah ambik peluang cuti berpantang ni kat rumah mama... bukan nak menyusahkan mama.. Sally tahu.. klu Sally tak balik kg pun.. mama akan pergi jaga Sally kat KL... tapi.. saat berada di rumah bonda bukan slalunya datang... so... peluang ni Sally ambil untuk mengimbau kembali saat2 bersama family... spend time together...

Tapi berlainan dgn my sister.. Kak Da... mmg tak pernah berpisah daripada mama... Dari zaman sekolah.. dah kahwin.. dah beranak pinak pun still bersama mama... nasib baik ada dia... ada gak yg temankan bonda di rumah lepas pemergian ayahanda...

So.. u ols cam mana? Lama tak duk bersama bonda? Wpun Sally berada jauh.. setiap hari Sally akan kol dan bertanyakan khabar mama...




U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


9 comments:

  1. ZalinZalina said...:

    Bonda Sally nampak muda macam adik beradik je :)

  1. Sally said...:

    Awet muda kak ina... Itulah rahsia SF Beauty... Hahaha.. Menyempat lg promote.. Kekekeee

  1. baby lydia said...:

    akk,,dya bca kat forum,klu pkai krim siang kan de kesat sikit kn,,bole basah kan tangan,,bagi ada sikit air..biar senang nk blend?sbb dya pkai krim siang cm kering kn kulit,,dh empat hari guna..dh de proses pengelupasan..bole ke kene air krim siang tue??

  1. Noraihan Baba said...:

    Sally akak basahkan muka bru sapu krim siang tu senang nak rata kat muka...tak de masalah kannnnn

  1. Sally said...:

    yup.. bleh jer basah tgn untuk senang pakai.. sbb tu klu dya baca kat blog, tips akak tulis suh letak kat bilik air.. lepas basuh muka.. masa muka tgh lembab tu.. pakai terus.. dia senang serap.. dan lebih mudah pemakaian... teruskan dear... gelupas halus tu biasa.. insyaAllah akan ok nnt... sabar sket erk...

  1. Sally said...:

    tak der masalah kak... ok jer tu.. :)

  1. baby lydia said...:

    isnyallah..dya akan terus kan sampai nmpk kesan nye kak sally..paling besh sabun n krim malam..krim siang dya x like lah kak saly but gigih tepek kt muka nih..hihihihi

  1. Sally said...:

    bila dya dah pakai night cream dlm 2 minggu gitu.. dah abis gelupas.. muka dah lembut.. best jer pakai day cream tu... sabar jer.. skrg tgh gelupas mmg dia rasa mcm tu.. pakai jer berterusan.. penting day cream.. utk halang UV dan putihkan muka jugak.. jgn skip tau... dgr nasihat akak ni.. kena pakai tiga2 tu..

  1. baby lydia said...:

    ok dear..tq tau kak..byk sharing kt dya,.:D

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops