Hari ni start minum air kelapa muda

Kata orang air kelapa buat baby sihat.. kulit baby cantik.. baby kuar bersih.. darah tak melekat kat badan sgt.... mmm.. adakah kebenarannya??

Masa Adelina dulu... dlm 3 minggu cam tu nak bersalin, Sally dah start minum air kelapa... Air kelapa fresh dr buah kelapa muda tau.. tak campur ais... tak campur air gula.. mmm.. mmg sodap.. Masa Adelina kuar mmg bersih jer baby.. kulit pun gebu jer... my sist in law Abby yg bgtau petua ni.. So, sally try jer laa...

For this time.. hampir2 terlupa plak nak minum air kelapa.. Dulu masa Adelina senang nak dpt coz bulan puasa... ni mcm tak nampak depan mata.. tu yg lupa tu....

Semalam Sally panggil mak cik urut... so, dia yang tanya.. tak minum air kelapa lagi ker?? Sally cakap belum.. lupa.. Dia cakap dah bleh start minum dah ni... Dah 8 bulan... ooo..ok..

Rupa2nya.. dekat dgn rumah jer ada org jual kelapa muda.. So, Sally dah booking sebiji setiap hari... Balik kerja jer, singgah jap.. tak yah kuar keter pun.. dia terus hulur jer kat tingkap... murah lak tu.. RM3.50 sebiji.. skali dgn isi kelapa muda.. fresh gitu...

Sajer Sally google kelebihan minum air kelapa muda semasa pregnant dan share with u guys...



KEBAIKAN AIR KELAPA

Menurut Mama Sally:

  • Supaya bila baby keluar, bersih je macam takde darah n tak kotor sangat ngan lendir2,kerak2,kuping2 n etc. senang ckp...minum air kelapa semasa hujung kehamilan adalah digalakkan untuk 'mencuci' kandungan supaya babby keluar bersih je.
  • Menghasilkan baby yang berkulit bersih, cantik dan cerah.
  • Mengaktifkan baby semasa dalam kandungan
Info from Internet:
  • Bila rajin minum air kelapa muda– terutama di trimester ketiga kehamilan–maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan bening matanya.
  • Khasiat-khasiat yang terkandung dalam air kelapa termasuklah kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium, potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh badan. So ibu hamil sangatlah memerlukan kandungan air yang banyak bagi mengelakkan komplikasi, termasuk sakit kepala, krem, edema dan kontraksi yang menyebabkan persalinan premature.
  • Berfungsi sebagai Natural Diuretik - Membantu menyahtoksin dari tubuh dan mencegah infection pada saluran kencing.
  • Sebagai antipenyakit - mengandungi asam lauric, asam yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan memiliki karakteristik antijamur, antibakteri dan antivirus sehingga menjaga kesehatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteri klamidia dan heliokobater.
  • Membantu pencernaan - Selama hamil, plasenta menghasilkan hormon progesteron yang memperlambat kontraksi otot lambung sehingga proses pencernaan menjadi lambat. Maka dengan air kelapa, pencernaan dapat dipercepatkan.
  • Meningkatkan HDL - Air kelapa muda tidak mengandungi lemak dan kolesterol, bahkan menurut kajian dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.
ok, pengalaman Sally setiap kali minum air kelapa...yup, memang terbukti benar..baby akan gerak lebih aktif setiap kali Sally minum air kelapa, pergerakan perut Sally kalau tengok dari luar macam ada gelombang2 yang kuat. Tendang sana sini..  huhu... Serius!baby suke kot dapat minum air kelapa :)





U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


0 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops