Lunch di hari pertama tahun baru..

Pada awal nyer.. tak tau nak masak aper ari ni.. Ptg nnt Sally nak kena g Sunway Pyramid for Karnival SSP.. hubby pun nak kuar cari location utk drama baru... So.. xder plan nak masak aper.. Bukak peti ais.. nmpk ikan patin lak.. so aper lagi.. tingggg.... masak tempoyak ikan patin ler.. tempoyak yang nenek bawak ari tu masih ada.. barang2 cukup.. pokok daun kesing mewangi dan penambah rasa masak tempoyak pun ada.. nenek tanam masa awal tahun hari tu.. dan tumbuh subur.. Sally tak tahu aper nama daun tu kat sini.. tgk2 kat jusco p[un tak pernah jumpa.. nasib baik ler pokok tu idup plak nenek tanam.. senang nak masak...

share with u guys.. my masak tempoyak ikan patin:

Resipi Masak Tempoyak Ikan Patin - Sally's Kitchen:

- Ikan patin sekor
- 5 cawan air
- 2 sudu tempoyak
- 3 biji cili padi (merah+hijau)
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- daun kesing
- bunga kantan
- garam
- timun
- asam keping


Cara2 memasaknya:
ikan dibersihkan dengan asam jawa atau limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan. Kisar kunyit hidup, cili padi,lengkuas, tempoyak dan air... Masukkan semua bahan yang dikisar dalam periuk.. tambah air sebanyak mana kuah yg u ols nak.. biar mendidih... pastu masukkan ikan, daun kesing, bunga kantan, timun, asam keping dan garam secukup rasa... biar mendidih.. dah siap..

dlm 15 minit dah siap masak dah.. cepat jer masak ni..


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


0 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops