Mee Udon & Fishball gaya Mek Sally



Ini nama dia mee udon fishball gaya mek sally yummehhh...‪#‎sallymzainskitchen‬

Fishball

======
5 ekor ikan selayang ambil isi shj (ikan tenggiri lagi best)
3 biji bawang putih
serbuk lada hitam
garam
sos ikan atau dipanggil nampla sos (yg siam tu ada gmbr sotong)
tepung jagung dlm 2 sudu or ikut ler byk mana ikan u ols tu...



kisar sisi ikan hingga lumat.
dah lumat masukkan bwg putih, lada hitam, sos ikan, dan tepung jagung
dah lumat... ambil adunan dan lempar2 dlm besen... jgn lempar kat dinding lak..
hihi... nak bg dia kenyal... semakin lama di baling, dilempar, dilontar, ditampar ..adunan semakin kenyal.. guna tangan basah yer.. kut melekat2 kat tgn plak..
Pastu sally suka buh daun ketumbar sbb bila kunyah ada rasa daun2 sikit dan tak hanyir bau ikan... then, u ols gentel ler bulat suka hati mak kau nak besar mana pun.. pastu rendam dlm air sejuk baru kuar peti ais tu kejap... dlm 15 minit gitu.


pastu... tumis 2 biji bwg putih dan 5 biji bwg merah yg dikisar. sally guna olive oil tumis... jaga kesihatan kannn.... pastu masukkan air sebyk mana kuah yg u ols nak... masukkan akar ketumbar yg diketuk jugak... biar betul2 mendidih... pastu rebus ler fishball tadi sehingga timbul, masak dan kenyal... pastu masukkan garam, serbuk lada hitam, serbuk perasa maggi, sos ikan sikit, 1 sudu cuka. Pastu masukkan mee udon yg telah direbus terlebih dahulu... masukkan sayur2 (sawi, cili besar merah).. biar hingga sekali mendidih... dah siap... leh tabur bwg goreng kat atas masa nak makan tu... sgt mabeles... ok.. selamat mencuba.. yg sibuk duk pm/wasap akak tu... baik ko buat dan tag akak yer.. jgn duk mita resipi sajer jer... akak sumpah hang jadi mee udon.. wakakkaa...
mee udon tu nak ganti dgn mee aper2 pun suko hati ekau lerrr


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


0 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops