Duit jatuh dari langitHahaha... tajuk tak bleh blahhh... Duit jatuh dari langit... atau duit tersepak... maksudnya duit yg dtg tetiba jer... kan... kannn.. betul tak maksudnya tu??? hahaha... itulah perumpamaan org Melayu...ada ke mat salleh ckp.. money drop from sky?? hahaha... aper2 pun.. kalau dah rezeki tu terima jer lahhh... takder rezeki yg dtg tanpa usaha tau...

Ni pasal aper ni yer?? Ni pasal dapat duit RM50.27.. tetiba jer smpi check dr Nuffnang kan.. wpun nama dia duit jatuh dari langit... tapi abg posmen yang hantar... hahha.. dan.. aper yg nak Sally tekankan kat sini... xde benda yg dtg mcm tu jer.. semua perlukan usaha... Tu hasil Sally berblogging...  wpun x sehebat blogger lain.. tapi kita ni blogger suker2 jer... org nk bg duit.. kita ambik ler... takder ler lagi org dapat duit x kuar peluh setitik pun... mesti ada usaha... so.. klu byk usaha yg diberikan.. byk ler yg dapat.. kena faham tu..

Peminta sedekah pun.. dia sabar dan usaha pegang cawan.. pergi meja ke meja... ada yg buat muka sedih.. macam2 usaha diaorg buat... betul tak.. cuma ada usaha yg betul.. ada yang tidak.. sebab duit tu tak datang macam tu jer... Ada jugak kita dengar projek tarik duit... org2 yg "khurafat" tarik duit pakai dulang emas ler.. keris ler.. macam2 ler.. tu pun usaha jugak.. usaha nak porak peranda nama dia... huhu

Aper2 pun.... ringkasan dia.... RM = Usaha

Mari kita hayati Ayat Motivasi Berusaha Dari Al-Quran yang memang menjadi inspirasi untuk kita terus berusaha.

Surah Al'Ankabut. Ayat 069.
Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredhaan) dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.

Surah AnNahl. Ayat 128.
Sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertakwa dan orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.

Surah AsSaaffat. Ayat 080.
Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan amal-amal yang baik.


Surah AlMursalat. Ayat 044.
Sesungguhnya, demikianlah Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan amal-amal yang baik.


Surah AsSaaffat. Ayat 131.
Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan.


Surah AsSaaffat. Ayat 121.
Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan.


Surah AsSaaffat. Ayat 110.
Demikianlah Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan.


Surah AlIsraa'. Ayat 019.
Dan sesiapa yang menghendaki akhirat dan berusaha mengerjakan amal-amal yang baik untuk akhirat dengan usaha yang layak baginya, sedang dia beriman, maka mereka yang demikian keadaannya, diberi pahala akan amal usahanya.

so... fikir dan buat... jangan fikir dan termenung yer....

Wasalam....U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


0 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops