Adelina exam pertengahan tahun Darjah 1

Salam semua... posting kali ini lebih kepada parents yang mempunyai anak syurga macam saya... Sajer nk share citer my doter.. Adelina - mild autism.. Pki pinafore tu. arini tgh exam. Sekolah biasa. Tgk tu jwb exam pun berdiri. Mmg x duduk. Panas bontot klu duduk. Cikgu monitor n sometimes kena pujuk jwb semua soalan. Kalau tak dia khayal n berangan jer. Bukan xbleh jawab tp hilang focus. Lagi2 bahasa melayu. English mmg laju je.. Exam awal tahun dpt no 3 dlm kelas.. Yg kali ni x tau ler camana.. Dah bgtau.. Dpt no 1.. Mama bwk g legoland. Semangat dia... Mlm2 study ok.. Revision ok.. No tv, ipad, iphone on weekdays. Weekend only. Alhamdulillah dah tahu n ikut rules.. Exam hari tu mama tgu luar kelas. Bg sokongan n nk pastikan dia jwb semua. Nmpk dia khayal.. Mama panggil dia keluar kelas.. Kiss dia.. Big hug n bg kata2 semangat.. "You can do it Kak Nina.." Alhmdulillah dpt no 3.. Kali ni dah bgtau dia.. Mama x teman luar kelas.. She said.. She will b ok.. Tq sgt pd cikgu yg memahami n slalu snap n report kt mama setiap perlakuan adelina.. Adelina bertuah dpt cikgu2 yg baik dan memahami.. Byk buat xtvt on focusing yg diajar oleh cikgu OT... Main tepuk tepuk tangan dan enjit2 semut jgk sgt membantu improve eye contact.. Berjalan atas 1 line setapak demi setapak ke depan dan ke belakang pun sgt bagus.. Yg simple2 tu bleh praktis kt umah.. Mama ikut je apa cikgu OT buat.. Hadkan gadget adalah satu rules yg sgt2 nmpk kesannya.. Ank2 lebih behave.. Cubalah..

Adelina Sekolah Aliran Perdana.. mula2 mmg risau kut cikgu tak terima.. sy sendiri jumpa cikgu besar... dan cikgu kelas mmg kena baik semua.. dia tak buat kerja dlm kelas.. cikgu akan bg buku kwn utk dia salin kat rumah.. dan sy mmg monitor.. klu x buat kerja.. grounded dlm bilik.. x bleh kuar.. lanjutkan masa belajar sbgi denda... lama2 dia akan buat kat dlm kelas.. Saya dah berjanji dgn cikgu semua dan cikgu besar akan turut bersama2.. sbb tu sy work hard kut cikgu besar x bg sekolah kat situ... i want to prove that my doter bleh sekolah biasa.. dan bergaul seperti kanak2 biasa.... mula2 agak sukar.. lama2.. dia dah serasi dan cikgu2 dah memahami.. syukur sgt...

Ada yang tanya... macam mana nak pisahkan anak dengan gadgets??? sally bukan ler pandai sgt... just praktis apa yg doktor ajar... apa yg sy buat... mula2 sy sorokkan semua... no gadget depan dia... tapi lama2.. saya cuba tunjuk depan dia tp still cakap NO. Sbb sy tak nak dia pantang nmpk terus nak. Masa mula2 dulu.. nmpk yg anak kawan punya.. dia punya xcited.. lama2 dia plak layan ipad org tu. Ada sekali pantang babah dia letak iphone ke.. saya punya iphone ke... dia ambik g duduk dlm bilik diam2... then layan sorang2.. cam pencuri dah... huhu.... then sy cuba tunjukkan or letak ipad or iphone depan mata... mula2 nmpk dia akan menangis nak gadget... dah mcm nmpk aper ntah... tapi dlm 3-4 hari... bila dia pegang.. kita ckp NO.. menangis ke aper ke... still tak boleh... saya bagi rules... "Ipad on weekend only. Because you need to focus on your study to be a doctor" reason mmg kena sentiasa ada... bg rules then why they need to follow the rules. Ini cikgu OT yg ajar.. sy ikut jer... .. lama2 dia dah tahu rules... bila adik nak bukak TV pun dia ckp NO adik.. TV on weekend only.. Tapi bila weekend sy akan bagi.. dan smpi skrg dia akan ingat... tomorrow Saturday.. kakak bleh tgk TV? then i said YES... esok boleh.. tapi mmg kena control ler.. jgn bg d whole day...

For my doter... xtvt i susun full utk dia.. so masa bersama TV dan ipad mmg terhad sgt... dia sekolah ptg.. so pagi mengaji dan ptg sekolah.. balik rehat jap.. bg main permainan dlm bilik je (lego, barbie) then start revision at 8pm pastu tidur kul 9.30pm. weekend.. sabtu pagi kat rumah.. layan xtvt dgn dia... involved her dgn xtvt kita.. masak2 ke... kasi dia main sabun cuci pinggan ke... then tghari smpi ptg dia ke kelas tuition. sy bukan nak bg dia tuition sgt pun sbb ada yg kata... darjah 1 dah pergi tuition??? sy just nak dia bersosial dan tahu behave dlm kelas... cikgu tuition tu pun ajar sedikit sbyk camana nak behave dlm kelas.. then sunday dia ke kelas ballet... full xtvt membuatkan dia lupa gadget... slalu bersama ler... kalau pisahkan dia dgn gadget dan tak bg xtvt yg menarik kat dia or bersama dia mmg agak sukar nak berjaya... sbb dia boring.. tak bg gadget tapi kita pun tak layan dia... xde aper yg dia bleh buat... mmg tak menjadi...

Bagi parents yg baru detect anak autism... ni nasihat sy.. yg detect umur anak 2-4 tahun tu masih byk masa sis bleh focus dan perbaiki... sy ni dah tahu dia dah nak masuk darjah 1... dulu mama busy dgn kerja2 auditor.. babah busy dgn kerja2nya... masuk smart reader... education OK.. mama pun ingat anak mama OK jer... ingat budak buas mcm biasa jer... Autism pun mama tak tahu aper... huhu... agak terlambat we ols detect... dah tahu sy terus berhenti kerja.. dan nak tebus balik masa2 bersama dan tumpu perhatian kat dia... seharian dgn bibik jer... huhu.. sedih jer klu ingat... bg saya... sy perhatikan anak saya ler.. anak org lain sy tak tahu... mild autism anak saya ni lebih kepada penyakit GADGET... too much gadget... ipad diberi seawal 2 tahun... umur beberapa bulan je.. dia mmg duk layan TV... bibik bukak TV.. kami belikan CD little Einstein dan Barney... semua episode ada... then dia duk layan TV.. bibik buat kerja.... kami pagi pergi kerja.. balik ptg.. huhu.. slalu keluar makan ke aper... kami sogok dgn ipad... sbb dia tak kacau kami makan kat luar... balik kg pun... lama dlm kereta... portable DVD menemani sepanjang masa... jln2 x lepas sgt... slalu duk stroller... dlm kereta duk dlm baby car seat.. smpi dah umur 4 tahun.. huhu.. punya ler nak menjaga sgt... smpi xde kebebasan.. tu yg skali terlepas mmg lari satu mall... huhu... kesilapan2 saya yg sy takkan buat utk anak no 2 dan seterusnya... utk teladan anda semua juga... huhuu..

Ada yg cerita pasal anak nak masuk sekolah aliran perdana or ppki.... ada yg dah nak masuk perdana... tetiba tukar fikiran nak masuk ppki... daftar OKU dan sebagainya... ni pengalaman Sally... sy pernah nak buat tu semua... pernah ke nasom jugak.. dptkan nasihat drp kawan2 cikgu ppki jugak... mcm2 pendapat org.... sy beristiqarah shj. dan akhirnya sy putuskan ke aliran perdana.. selagi cikgu sudi mengajar anak saya... Saya ambil therapy class kat Sinar Ceria wangsa maju selama 6 bulan... sgt2 byk improvement.. 

just info for u... dan sy tak berniat nak perkecilkan sesiapa.. masa sy berbincang dgn guru besar.. dia bgtau... if anak sy tak bertindak bahayakan murid lain... dan education OK... better try aliran perdana sbb syllabus ppki ke belakang sikit drp darjah 1 aliran perdana. Kalau masuk ppki... nak switch balik ke perdana agak sukar.... byk penilaian dibuat... tp klu adelina x sesuai di aliran perdana... guru besar dah bgtau sy awal2.. jgn kecil hati klu perlu ditukarkan.... sy setuju dan saya akan usaha supaya benda tu tak terjadi... Dia pun bg sokongan pd sy. Sy pun bgtau usaha2 lain yg sy buat sbb masa tu mmg hntr therapy. masa exam awal tahun pun sy jumpa guru besar minta izin nak monitor anak sy luar kelas.. sy ni satu sekolah dah kenal mama adelina... dr guard, mak cik cleaner smpi mak cik kantin... guru2 pun kenal... huhu... nak buat camana... dah anak kita macam tu...

hope sedikit sebanyak posting sally dapat memberikan anda gambaran dan sama2 buat teladan... saya sayang anak syurga saya... Saya just berdoa supaya Allah kurniakan kesabaran buat diri ini...





U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


3 comments:

  1. ninaqibun said...:

    Assalamualaikum. Saya dapat link blog ini bila search sinar ceria. Saya ada post comment sebelum. Tapi rasa macam tak go thru. Anak saya sama seperti anak puan masa kecil disogok ipad & tv. Jalan di mall bila mula lari je kami ikat dia dalam stroller. Rasa bersalah sangat2 sampai sekarang. Doktor suggest suruh hantar buat eip di sinar ceria. Sebab feedback nya sangat bagus. Problem is, doktor tak tau specific alamat nya. Bila google ada 2 tempat di wangsa maju. Saya betul2 hargai jika puan tidak keberatan untuk kongsi alamat sinar ceria ;) terima kasih puan. Thanks in advance ya :)

  1. Sally said...:

    Wsalam nina. Sy lupa full address tapi bleh ler bgtau landmark dia. Sinar ceria ni kat belakang burger king wangsa maju yg berhampiran dgn kedai mamak NZ tu. Antara burger king and NZ ada satu jln tgh. Awk masuk jalan tu.. Dan belok kiri utk 1st junction. Sinar ceria di tingkat atas workshop. Klu tak jumla better awk kol Teacher Nurul utk guide or buat appmnt dulu: 012 615 9620 atau opis 03 4143 5570.
    .
    Hope membantu. Good luck Nina.. All d best.. Punyai anak syurga perlu kesabaran yg tinggi tp inshaAllah masih ada sinar bahagia utk mereka.

  1. ninaqibun said...:

    Tq Sally. Dah call amd diorg dah pindah area sti rampai. Tak sabar nak tunggu panggil kita mummy. Lol tq ya 👌🏻👌🏻

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops