Menu Ramadhan 2015 : Day 3

Salam u olss....

Hari ni kami jemput my father in law dtg bebuka kat umah... Esok kan fathers day... kita celebrate awal sehari sbb esok mak busy sikit.. ngeh ngehhh... So, aper menu Day 3 ni??? Sally buat tempura... healthy food for org2 lama.. ngeh ngehhh... x brp nak healthy sebenarnya coz goreng2 kan.. tapi boleh ler.. makan sayur2... dan utk penyedap rasa.. kita buat sup tulang... yum yumm...




Day 3, Sally masak:
- nasi butter
- sup tulang
- tempura : Cendawan, Terung, Udang, Keledek, Broccoli, Timun, Carrot
- Bubur Kacang Durian
- Kurma Ajwa

Juadah from Pasar Ramadhan yg my FIL bawak:
- Tepung Pelita
- Kuih Tahi Minyak
- Otak-otak
- Air Tebu

So, hari ni Sally kongsi resipi campak2 from Sally's Kitchen.. Resipi ni agak senang dan menjimatkan tapi teknik membuatnya tu yang unik... tak tahu teknik mmg tak jadi ler...:

Tempura
Tepung tempura home made okey.. bukan dibeli di kedai... dan ia kekal rangup walaupun dah sejuk.. tapi makan panas2 lagi best..

Bahan2 
- 2 kuning telur
- 400ml air sejuk suhu ais gitu... (paling bagus air dlm peti ais, masukkan ais lagi kacau2 smpi ais cair.. biar betul2 sejuk tau.. tahap masuk jari pun mengeletar)
- 200gm tepung gandum

Bahan yang nak dicelup tepung:
- udang... tinggal ekor, kulit semua buang
- cendawan
- terung potong serong, jgn buang kulit
- keledek
- Broccoli
- Timun Jepun (potong macam nak buat acar jelatah tu.)
- Carrot potong bulat/jejari pun boleh

Cara2 buat tempura:
- Sejukkan bekas stainless steel dalam freezer.. kat tempat beku tu kejap.. kasi betul2 sejuk. Kita panggil dia bekas A.
- Sediakan satu bekas lain yang mengandungi air berais. Sally masukkan sekali ice bag dlm ni. nak biarkan air tu mmg confirm sejuk sentiasa. Kita panggil dia bekas B. Bekas B ni kena besar drp Bekas A. Bekas B ni bleh guna besen biasa.
- keluarkan bekas A dari freezer dan masukkan kedalam bekas B. Maknanya bekas A terendam dlm bekas B.
- Masukkan kuning telur dlm bekas A. Pukul telur sampai likat. Masukkan air sejuk 400ml tadi. Kacau lagi bg sebati... Dia jadi macam air susu gitu...
- Masukkan teoung sedikit demi sedikit. Kacau sebati... Adunan akan cantik, tak cair.. tak pekat.. Ikut betul2 sukatannya ok. klu terlebih tepung nnt keras.. terlebih air nnt cair. Air klu x sejuk giler nnt dia tak rangup.
- dah tu.. leh ler panaskan minyak.. mmg tahap panas gaban gitu.... 
- celup ler bahan2 yg nak dicelup tu. Buh ler dlm 3 - 4 ketul jer skali goreng. kejap je goreng sbb Tempura dia tak kuning garing... dia kuning keputihan jer... sekejap je tau.. celup... buh bahan dlm minyak dan balik-balikkan kejap jer... then terus angkat. Toskan dlm bekas yang dialas tisu supaya tak berminyak sangat. celup dan goreng ler bahan2 yang lain smpi abis..

bleh ler dihidang dgn nasi butter atau dimakan begitu saja dgn cicah sos teriyaki atau pun sos thai kalau anda suka... if nak ala japan 100%, cicah sos teriyaki ler... yum yum sedap... selamat mencuba..


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


0 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops