I try to improve myself

Morning guys....

Cewahh... konon semangat baru ler ni... which is i nak bgtau yang i try to blogging everyday... wpun posting yang simple macam hari ni... Baru active balik blog i ni.. .ramai plak yang merungut kan.. Dapat posting pre Japan pun diaorng dah suka semlm... wapun tak berkaitan sgt dgn diaorg.. huhu... so sorry...

Ok.. tajuk kat atas tu... Yes.. its true i try to improve my self in term of blogging.... nak blogging everyday... But dalam segi lain.. i want to improve myself to be a good mother.. Kata homey mother kan... ada ker term homey mother?? watsever... my blog.. ikut suka hati i ler kan... 

Aper yang i nak bgtau.. jadi homey mother ni byk merubah hidup i. Kalau dulu i macam jadi mak yang aku beranak kat kau... aku main kejap2.. aku bg aper yang ko nak.. hntr sekolah yg bagus... sembang sikit2... makan pakai aku bagi lengkap.. like give evrything in this world but i have no time for you.... And now.. this 4 months... i changed... i want to be with u kids.. 24/7... but mama harus kerja jugak.. but i try my best to be with u guys... Adelina n Arissa.. my nyawa..

 

So what did I do?

Sekarang ni... mama siapkan anak2 mama.. Mandi pun dgn mama.. smpi Arissa tu dah terover manja sgt2... Semua nak mama buat... Ikat rambut tu mmg mama ler dari dulu pun kan... nak berlotion... berbedak.. pakai baju.. shower2 together.. semua nak dgn mama... Kdg2 mama suh jugak maid buat but most of the time with mama... and i am happy to do that kids.. we play rogether... bubbles together in bathroom... i make a point to play with my kids.

Then.. what else improved? I put my phone down the minute my kids talk to me and immediately look into her eyes. Coz nak improve eye contact Adelina and for Arissa i want they know that i am here for you kids.. Now we are sharing more stories. Laughing at jokes together. 

u know guys.. i am a good listener... so i try to be a good listener for my kids too. Cara ni bleh buatkan Adelina bercerita apa yang terjadi kat sekolah or anything else. Improve byk bahasa dia. Syukur Ya Allah... wapun kdg2 dia bercerita tu tetiba jer masuk dlm dunia khayalannya... mula2 true story then terus ke cerita yang direka2nya... mama akan cuba tanganinya nanti.. sikit demi sikit... tapi mama suka Adelina dah boleh mengadu sekarang. I nak jadi tempat aduan anak2... I let her feel safe with me. I let her feel good. I'm helping her feel calm. I know when later I give her advice, she can take it well. 

Now what..... I make a point to play with my kids.. story telling, drawing, cooking.. Adelina paling suka cooking... lagi2 klu buat kuih... biar dia main dowh ker... then ask her to basuh pinggan.. Dia mmg suka involved dlm kerja2 rumah which is dulu i xde masa untuk itu semua.. dia masuk dapur pun i halau dia kuar sebab mcm pengacau jer... huhu.. dlm pada masak2 tu.. i kenalkan dia dgn peralatan dekat dapur... Sebab apa?? Masa nak jawak soalan Linus past year paper.. ada soalan kuali.. soalan senduk.. anak mama tak kenal... huhu.... 

With Arissa.... we always cuddle and tickle one another... Mmg suker jer Mek Megi ni... dia cakap... "finger-finger mama".... please... then lepas dah geletek dia tu.. confirm dia cakap "one more time" suka sgt org geletek dia... 

Allahuakbar, I felt so good! Happy! 

And one more thing that i want to share with u guys.... i practice doa with Adelina.. every morning... masa pakaikan baju sekolah dia...  sambil2 ikat rambut tu.... i ajar dia doakan ibubapa...  "Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ampunkan dosa kedua ibubapaku.. Limpahkan rezeki yang halal dan diberkati untuk keluarga kami dan berilah kebahagiaan kepada kami sekeluarga" Mmg berbelit2 ler lidah minah saleh celup tu.. Tapi getting better day by day... Sweet kan.. u ols amalkan ler... Jgn tak tahu doa2 anak kecil ni didengari Allah. Cubalah... Do encourage your small kids to make du'a for you every day. Rasa best sangat.

I try my very best to be my kids good friend. Their BFF.

And one more important thing is... be d very best BFF.. soul mate.. partner in crime... ehhh... partner in business ... teman syurga saya.... now 24/7 bersama...  kongsi cerita bersama... makan bersama... mandi bersama... opsss... hahhaa... my one and only Hubby..


ok guys... tu lah.. kalau dah blogging tak bleh nak stop kan.... ada byk benda nak buat sebelum mek megi bangun tidur... huhu...

ok.. see u soon.... inshaAllah.



U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


2 comments:

  1. raihan baba said...:

    Akk suke..suke..suke...hihihi

  1. Sally said...:

    I know cik temah... Hihi

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops