Bayar Bil Melalui MYBSN

Tuan Puan yang dihormati sekalian...

Entry kali ni bukanlah dibayar atau ditaja oleh sesiapa.. dan bukan juga sebab musabab Sally ni staff BSN semata-mata.. tapi atas dasar ingin memaklumkan kepada semua manusia sekalian alam... cewaahhh.. bahawasanya melalui mybsn iaitu Internet Banking Bank Simpanan Nasional yang boleh dicapai melalui url: http://www.mybsn.com.my/, banyak kelebihan yang anda dapat.. (wahh ayat macam iklan gitu..) Aper kelebihannya Jah oi???? Ok.. Kelebihan yang Sally nak citer kat sini adalah tentang pembayaran bil utiliti.

Al-kisah nyer.... masa pergi post office.. di mana ramainyer manusia yang tak tahu lagi.. atau kurang maklumat atau kurang yakin dgn perbankan online ni... duk menunggu giliran hanya semata-mata nak bayar bil letrik, bil air, bil IWK, bil telefon, etc..etc.. Klu nak ikutkan hanya 10% jer kut yg gi pejabat pos tu nak pos barang or nak beli stem etc.. Pejabat pos ni lak mcm semua extra2 service dia nak buat.. Kejor ler sgt komisyen tu smpi terlupa akan core function nyer...  Bila Sally nak pos barang tu.. berjanggut ler nak tunggu... kaunter plak ada 5, yang beroperasi nyer 2 jer.. huhuuu... Sepatutnya... core biz dia kena ler ada special counter.. xder ler org yg betul2 nak pos barang ke nak beli stem ke.. kena tunggu smpi 20 org... huu... Alamak Jah.. tajuk dah lari dah.. daripada nak bgtau kelebihan mybsn.. dah terkritik Pos Malaysia lakss...

So... kembali kita ke perkara pokok nyer... Sally tanya kat sorang budak perempuan yg seakan-akan same age with me ler kut... Tanya dia.. naper tak byr bil online jer?? Guna mybsn ker??? daripada tunggu smpi setgh jam semata2 nak bayar bil jer.. Pertama.. dia jawab dia tak der acc BSN.... huhuu... pastu dia ckp dia tak puas kalau tak byr kat kaunter..(bleh erkk.. byr bil main puas-puas lak...) tak yakin gitu.. then.. kat umah takder internet... 

Reason No1 tu... yer laa kan.. maybe dia ada acc Bank lain... tapi bank lain pun ada online banking gak.. guner ler service yg ada... jimat minyak, jimat parking.. jimat duit tambang nak ke pej pos... jimat masa.. segala2 nyer jimat ler dgn online banking.

Reason No2 tu.. tak yakin... emmmm.... this is about awareness and trust.. Kita nikena ler ikut peredaran zaman... security mmg dititik beratkan.. klu tak nak involve dgn kemudahan dunia IT ni... tak ke mana ler kita.. klu pakcik-makcik yg g pej pos tu bleh paham lagi ler.. mayb diaorg buta IT... tapi diaorg kan ada anak2 yg leh tlg byrkan.. klu duk FB pun bleh... blogging.. komen2 kat forum boleh.. tak kan nak tlg byrkan bil untuk mak bapak tak leh plak kan...

Reason No 3 tu... tak der Internet... mmmm bleh guna SMS banking... aaaa... no excuse... drp diaorg duk menyesakkan post office tu kan... sajer ler Sally bg option yg memudahkan diaorg... kan.. kan..

Pastu.. aper yg Sally buat lepas dah dgr reason2 drp minah tu??? Mula ler Sally jadi promoter BSN lak... ayat nyer lebih kurang gini ler...

"You pergi ler bukak account BSN... kalau u dah ada account.. semua bil you bleh bayar online jer. Tak yah u nak beratur lama2 cam ni.. Yang best nyer kannn... kat mybsn tu... semua bil dibayar tanpa caj.. Macam bank2 lain.. byr bil dicaj 50sen setiap bil... tapi BSN offer FREE charge... no caj at all tau... haa.. best kan..."

Minah tu pun yang maybe dia agak kemut nak kuarkan caj 50sen yg dikenakan oleh kebykan bank klu byr online tu... agak teruja bila Sally ckp byr kat mybsn tak der caj... hahaa...

Tu ler u olss... jgn tunggu lama.. bukak acc BSN skrg... dan bayar bil melalui MYBSN... free of charge... 





U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


12 comments:

  1. Salam.saya ada akaun bank bsn tp xdftr mybsn lg.kesedaran timbul nk datfar bile nk bli tiket fligh online n Nk byar bil.

  1. Salam.saya ada akaun bank bsn tp xdftr mybsn lg.kesedaran timbul nk datfar bile nk bli tiket fligh online n Nk byar bil.

  1. Kena dftr dlu..kol perkhimatan bsn minta bnatuan cr2 u dftr online..senang n mudah

  1. Kena dftr dlu..kol perkhimatan bsn minta bnatuan cr2 u dftr online..senang n mudah

  1. Eniem Serlesig said...:

    Hai bole tak ajar how to bank in guna mybsn..x reti la..

  1. Eniem Serlesig said...:

    If u tbaca msj ni please whasap sy 0195885743..tq✌

  1. Eniem Serlesig said...:

    If u tbaca msj ni please whasap sy 0195885743..tq✌

  1. Eniem Serlesig said...:

    Hai bole tak ajar how to bank in guna mybsn..x reti la..

  1. Sally said...:

    Saya bukan agen BSN.. awk boleh contact staff BSN terus. bleh dapatkan no telefon di website BSN. www.mybsn.com.my

  1. Abang Setanggi said...:

    Bsn nie mmg perkhidmatanya cukup ketinggalan.nak bayar bil TNB pn tak ada dlm senarai ultility.

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops