Tuan Rumah Pembantu Rumah - Orkid Edyliyne

Seperti yang dijanjikan.. Sally akan bg review pasal novel Tuan Rumah Pembantu Rumah hasil nukilan Orkid Edyliyne. Novel ni jadi pilihan Sally antara belasan timbunan novel bekal di musim confinement ni selepas Cinta Kau dan Aku... Bukan aper.. coz tgk cover dia.. shantekkk.. dan cool sgt... Tapi kata org.. don't judge a book by its cover... huhuuu... betul ke idak tu????

Sebelum bg review panjang lebar.. aper kata Sally paste sket synopsis novel ni:

"Saya tak ada alasan. Saya tak boleh nak elak. Dah saya rasa macam tu, nak buat macam mana. Awak ingat, hati manusia ni boleh dikawal ke? Ada remote control untuk on, off... Hmm?”

Kata orang, jangan terlampau membenci, nanti akhirnya cinta yang akan diperolehi. Jangan terlampau percaya, nanti merana jiwa.

Sungguh Emir Jihan tidak mengerti, mengapa daripada usikan boleh lahirnya satu rasa yang cukup pelik dalam hatinya. Kenapa sebelum itu, dia tidak pernah rasakan perasaan yang sehebat itu menampar dadanya? Dia jadi bertambah haru jika sehari tidak melihat wajah itu menjadi merah menyala.

Intan Asha Areen, entah dari mana datangnya. Identiti gadis itu langsung tidak diketahui. Hanya yang pasti, dia maid baru dalam vila keluarga Emir Jihan. Dia membawa gayanya tersendiri, mampu menarik hati semua penghuni vila.

Ada rasa yang berbeza timbul dalam diri Emir Jihan dan Intan Asha Areen. Tapi, apa? Adakah rasa itu boleh dipanggil cinta? Kedua-duanya bingung untuk merungkaikannya. Apa yang pasti, kedua-duanya dalam usaha untuk mengerti. Namun, mampukan ia dimengertikan dengan munculnya Taufeeq Badree dan Hanni? Juga krisis identiti Indrian Dani yang mencurigakan.

Akan bersatukah rasa yang bermain di hati Emir Jihan dan Intan Asha Areen? Akan mengertikah mereka berdua dengan perasaan masing-masing? Siapa pula Taufeeq Badri dan Hanni? Krisis identiti Indrian Dani akan dirungkaikah? Adakah tuan rumah dan pembantu rumah bisa mengangkat bendera putih dan mengumumkan kedamaian serta menrungkai semua yang terjadi?

Aper kata Sally???

Sorry to say Orkid.. Sally rasa tak leh nak menghayati sepenuhnya novel ni... wpun jalan citer nyer agak menarik.. tapi corak penulisan dan gaya penceritaan tidak sampai... not as my expectation... harapkan cover jer best.. sorry dear Orkid.. this is my personal review.. 

Tak pernah lagi Sally baca novel.. skip byk2 cam ni.. Novel ni.. sampai satu tahap.. Sally hanya baca dialog nyer sajer... Apa yang Sally rasa??
  • Penceritaan yang agak memboringkan... rutin harian Areen or Asha as maid yang sengaja dipanjang berjelakan.. sampai naik muak baca...
  • Di awal pembacaan, Sally rasa pening pun yer gak... sekejap 10 tahun sebelum... pastu 9 tahun setgh selepas... huhuuhu.. nak buat kelainan agaknyer...
  • Sally rasa penulis amat meminati drama Korea... fanatik sgt.. ataupun cuba nak create satu novel untuk peminat drama Korea... penulis kena faham.. tak semua pembaca novel suka drama Korea.. di mana Orkid menyelitkan lagu2 Korea... kata2 Korea.. yg mana bila Sally baca.. Sally rasa ntah aper-aper ntah... huhuuu... serabut pun ader..
  • Jalan citer best... tapi cara penceritaan yang agak kosong dan bersahaja...
  • Baik giler si Puan Sri tu... ader ke dlm dunia ni Puan Sri macam tu.. smpi maid pun disuruh panggil dia mama... huhuuu... tak masuk akal... Maid bleh layan TV.. leh lawan ckp majikan... siap leh gaduh2 lagi... huhuuuhuuu...
  • Time bab kelakar tu... tak mampu nak gelak pun... bab sedih pun x kesampaian.. huhuu.
So... pendek kata.. Sally skip2 jer la.. tu pun ambik masa 5 hari nak abiskan... coz xder mood nak baca.. huhuu.. next novel plz...

Brapa star nak bagi ni??? huhuuuu... 4 out of 10 stars... Sorry Orkid.. tak sampai ler...
 


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


6 comments:

  1. Orkid Edyliyne said...:

    hehe... thanks for the review...
    Orkid terime teguran.. hopefully Orkid boleh menulis lebih baik lepas nie... hehe... thanks sekali lagi ye... ^^

  1. Sally said...:

    Thanks babe coz drop by here.. Sally rasa Orkid mmg ada bakat.. cuma cara penyampaian agak tak smpi kat Sally.. mayb org lain OK kut... maybe Sally leh try baca novel orkid yg lain.. Sally ni bab mengomen no 1.. yer laa.. kita pembaca.. nak wat novel tak ler kan.. blog jer tahu.. hehee... by d way.. good luck to u.. n look 4wd to read ur novel.. hope ada peningkatan.... :)

  1. dear sis sally.
    seriusly i setuju dengan sis. Novel ni agak pelik. mingkin lebih sesuai dikatakan pelik -____-'
    macam tak masuk akal je watak2 dalam novel.

    like the one that u say, puan sri terlalu baik layan maid yang macam tu.
    yang paling tak suka bila TERLALU BANYAK.. diulangi TERLALU BANYAK tentang korea. lagu lah, perkataan lah. dengan XIAH CELUP tu yang paling tak tahan.
    novel yang tak sesuai untuk org dewasa.

    tp, yg peliknya. tak ramai yg comments on this issue. ramai yg kata best best best! tapi, hakikatnya yanggg hadooooo!

    Sory OE .

  1. Sally said...:

    yup.. kita sekepala rupanya.. try to google nak tgk cam mana ler rupa Xiah tu.. maybe ad apelakon korea yg hensem nama Xiah ker aper.. tp byk ler plak kan yg kuar... so..imagination part Xiah tu.. LOST...

    I mmg jujur klu bg review.. tak tahu ler blogger lain try to ambik hati ker.. cover ker.. atau diaorg mmg hantu korea.. but for me... wpun i dah smpi Korea.. tp dis novel tak kesampaian.. huhu..

  1. Orkid Edyliyne said...:

    hehe... x pe... komen pembaca tu sangat penting untuk penulis... OE suka dengar komen2 pembaca... sekurang2nye OE tahu mana silap untuk novel2 yang dah keluar... hehe... ^^

  1. Aku nk thu lagu korea yg dimainkan

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops