Hari ni.. sebagai penutup tahun 2011.. Sally masak Siakap Steam + Beancurd Oyster Sauce for lunch.. Cam healthy jer kan.. no oil plz... no nasi plz... cewaahhh... kejap jaga .. kejap tak.. tu yg susah tu.. tapi siakap steam ni mmg favourite Sally and Mr Hubby ler.. Tak yah nasi.. leh ratah cam tu jer...
Recipe Siakap Steam from Sally's Kitchen
- Seekor ikan siakap dibelah tgh dan ditelungkupkan
- Daun ketumbar bersama akarnya
- Mushroom
- 1 biji limau nipis
- 2 biji asam boi bersama 1 sudu air nya
- 1 inci halia dimayang
- Daun limau purut
- Tomato cherry
- Bawang putih diketuk
- 3 biji cili padi
- Garam & gula secukup rasa
Cara2 membuatnya
Letak semua bahan di atas ikan dan di bawah ikan.. termasuk akar ketumbar yang diketuk..pastu kukus ler hingga masak.. senang jer.. dah siap.. bleh makan... 20 minit pun dah siap.. dihidang.. tabur daun ketumbar kat atas.. sempoii... dr byr berpuluh ringgit kat kedia.. buat jer sendiri kat dapur.
Beancurd oyster sauce
- beancurd dipotong 3.
- goreng beancurd sampai masak kekuningan, angkat dan toskan.
- tumis bawang putih di dalam kuali lain..
- Masukkan air sbyk mana yg u ols nak as kuah
- dah mendidh, masukkan sos tiram
- letak garam dan sos ikan
- masukkan mushroom yg dipotong nipis, klu ada broccoli dan capsicum masukkan sekali
- masukkan bancuhan corn flour
- masukkan beancurd tadi.
dah siap utk dihidang..
U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring
0 comments:
Post a Comment