Sally's Thoughts: Bibik Ku Lari...

My Dear Followers

Thursday, February 10, 2011

Bibik Ku Lari...

Hari ni kesedihan masih lagi menyelubungiku... Masih terbayang di ruang mata ini setiap pergerakannya... dan setiap pelusuk rumah mmg nampak gerak gerinya... tambah menyedihkan lagi bila tengok keadaan Adelina... Sungguh memilukan hati aku... Kenkadang terpikir jugak kenapa aku perlu tangisi kehilangannya... tapi... hubungan kami yang erat.. dan kasih sayang dan kepercayaan yang aku berikan membuatkan aku terasa sangat sedih dan terluka dengan apa yang dia lakukan... Mungkin orang lain tidak merasai apa yang aku alami..
Bibik bagiku sebahagian daripada keluarga kami.. Kehadirannya 2 tahun yang lalu, banyak membantuku... Dia mendampingi Adelina sejak berumur 6 bulan sehingga Adelina menjangkau umur 2 tahun lebih... Aku nampak kasih sayangnya terhadap Adelina.. dan sememangnya dia bibik yang baik... tetapi kenapa dia sanggup melarikan diri begitu sahaja tanpa berkata sepatah pun kepadaku.. Sekiranya mahu berhenti kerja, bgtau saja.. jgn ler lari macam ni... kelam kabut aku dibuatnya.. dan sememangnya aku masih lagi terkejut dengan kejadian ini... Tanggal 9 Feb 2011, pukul 9 mlm.... bibik lari dari rumahku..
Passport.. ic dia.. semuanya ada dgnku. Baki gajinya juga masih ada dgn ku... Agak pelik dengan pemergiannya... mungkinkah ikut lelaki lain... ada boyfrenkah dia??? sehingga tekad meninggalkan rumahku... meninggalkan semuanya... Dia bawak baju pun sket jer..
Kejadian bermula pada pukul 9 mlm... dia kluar untuk membuang sampah.. hari tu aku balik lambat.... hujan lebat..smpi rumah dalam pukul 8, masa nak g mandi, aku minta dia teman adelina di ruang tamu.. layan barney bersama...lepas mandi, aku ke dapur nak masak.. dia tanya, puan, nak potong bawang ke?? aku ckp.. tak pyh ler.. kamu layan adelina jer.. coz, mmg tak suka dia menyibuk kat dapur time aku masak.. biasa dia akan kemas jer nnt... masa tgh potong2 ayam tu dah terasa dah.. macam aku nak kena basuh sendiri jer bekas2 ni.... dah rasa cam lain jer.. pastu tetiba dia ckp nak g buang sampah... oklah.. cam biasa.. dia g lepas tu balik ler.. buang sampah pun level yg sama.. tak jauh pun... pastu, lepas masak 1 lauk... dia tak balik lg, dah masak 3 lauk pun blum balik lg... tgk dah 20 minit kuar... nak tinggal pi tgk kan susah ngan adelina.. pastu tetiba my hubby balik.. ckp ngan dia.. bibik g buang sampah tak balik.. tgk adelina jap.. nak g tgk bibik.. pergi tgk tmpt sampah tak der... hubby turun bawah, tanya guard.. tgk kat jalan.. mmg sah x der.. masa tu aku terus masuk bilik dia... baju pun dah kurang.. bilik kemas giler.. semua kerja dah beres... baju semua dah lipat.. dah iron.. tgk kat blkg pun... kain semua dah di basuh.. tak tertinggal satu pun kain kotor.. dia dah settlekan semua kejer sebelum lari.. mmg dia dah plan.. aku masuk bilik, cek passport dia.. cek brg2 berharga lain.. semua ada.. Alhamdulillah... huhuuu... akhirnya.. habis sudah riwayat bibik bersama ku... 2 tahun bersama.. dia bibik yg baik.. rajin.. dah pandai masak.. aku memang sayang dia.. x sangka dia bleh buat mcm ni.. sedih giler... hari tu nak makan pun dah tak leh telan... then, we all terus ler bersiap nak gi buat polis report... yg sedihnya... mama cari stokin adelina pun tak jumpa... hahahaaaa... dah biasa semua bibik sediakan... nmpknya.. program kurus akan menjadi kenyataan... huhuuuuu....
Tapi hari ni, sendirian bersama adelina jer di rumah... dr pagi tak berenti lagi.. masak, sapu, basuh pinggan... sepatutnya aku study for exam.. tapi satu apa pun tak masuk kat kepala otak ni... dia pun dah tahu yg aku akan cuti 2 hari... dan yg aku paling bersyukur, nasib baik ler dia pergi tidak tinggalkan adelina seorg diri di rumah waktu aku kat ofis... dia tunggu jugak aku balik... Alhamdulillah.. syukur sgt... Adelina hari ni.. banyak termenung.. tgk Barney pun tak nyanyi... diam jer.. banyak menyendiri.. dan ada ketika.. dia akan ke bilik bibik dan ketuk bilik yg tertutup rapat sambil panggil..."Abik...Abik..." hati ibu mana yang tak sayu... hari ni mmg bengkak mata mama nangis bila tgk adelina... bestfrennya dah tak der... harap adelina tak demam...
bibik.. mana ler ko lari??? Sampai hatimu...
Tinggal kenangan....


3 comments:

  1. Pernah kena macam ni juga..huhu..

    ReplyDelete
  2. bibikku diberi cuti balik kg..terus tak balik bekerja semula..baru je renew permitnye..wadduuhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih kan klu mcm tu.. kita lak yg rugi... mmg tak leh diberi kepercayaan penuh kat diaorg ni... huhuuu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...