Review : Pilot Cafe

Haa... mood dah datang dah ni.... Posting ni mmg special untuk Kak Mah... yang request kita bg review pasal citer ni...

Hmm... xtually citer ni tak pernah ada dlm list aku WAJIB kena tgk wayang. Aku pun tak tahu kewujudan citer ni... huhu... Sampai ler satu hari my mom in law called me.. "Sally wajib pergi tengok citer Pilot Cafe.. Best sangat.. Sally mesti suka. Confirm nangis. Pergi tau.." huhu... pesanan my MIL... boleh dikatakan kalah semua medium2 pengiklanan lain klu my MIL yang buat iklan.. huhu.. bukan sekali tau.. berkali2.. almost everyday she called me tanya bila nak pergi tengok... huhu...

So, sedikit sebanyak.. ia menggugat jugak keimananku ini... Best sgt ker?? my MIL ckp.. "Lagi best dari Ombak Rindu.. Mama nangis tengok citer ni...." hmmmm... okehh... Wajib pergi ni... Of coz my dear hensem lovely hubby tak kan pergi nyer... huhu... my MIL (my movie partner) dah pergi pulak... so nak pergi dgn saper ni??? Kengkawang lain susah plak dgn anak pinak... Mcm ler ko tak der anak pinak?? hihi...Anak pinak out source ler.. Mama's Movie Time... Kak Nina bukan nyer nak join klu tgk citer melayu... dgn erti kata lain... klu join pun.. nnt mama x leh nak feeling... confirm dia boring then ajak mama gi toilet 20x... huhuu...

So... my movie partner this time.... my dear bachelor Kak Asher dan dear Kak Lin n her doter... Tghari tu we ols attended wedding dulu.. then dari Lace bagai.. bertukar jeans.. kami ke TGV Wangsa Walk..."huhu... lmbt nyer nak smpi movie review???" Suka ati den ler... blog den.. hihi

Ok... Pilot Cafe.. Meh layan Movie Cover dulu:


Seblm tu... nak cakap gak.. Tiket wayang skrg cam gampang kann.... Mahal nak mamp**. huhu... Mahal pun org pergi tgk jugak... Dulu cam RM10 - RM15 jer... skrg ni cam RM18 gitu... huhu... dan aku yg mmg suka duk blkg ni ambik couple seat... RM44 utk 2 org... huhu..." Bayor jer.. tak mampu tgk kat TV jer.. jangan banyak songe... huhu.." yorla... yorla... sajer jer nak bgtau tiket wayang dah mahal....

Ok... starring... Fahrin Ahmad, Izara Aishah, Neelofa dan Remy Ishak... 4 nama yang cukup dikenali... Citer ni semua dah tahu kutt... adaptasi Novel Ahadiat Akashah... Dan aku tak baca pun novel tu... huhu... kira ok ler aku gi tengok ni...

Sinopsis dia??? Hmm.. Kak Mah.. kalau baca ni.. nnt tak surprise ler tengok.. Nak baca gak ker ni?? huhu...  Tak kira.. Saper suh singgah blog Sally... nak bg jugak sinopsis citer ni...

Filem Pilot Cafe ni mengisahkan seorang pilot bernama Ameer Reeza yg dilakonkan oleh Fahrin Ahmad, jejaka kacak yang menjadi kegilaan wanita. Dengan kehenseman yang dimilikinya, Ameer menggunakan peluang itu sebaiknya. Ameer seorang yang playboy dan kaki perempuan.

Sharmila lakonan Neelofa, gadis seksi dan cantik berjaya mencuri tumpuan Ameer. Bagi Ameer, perasaannya pada Sharmila sedikit berlainan dibandingkan dengan wanita yang pernah dia tiduri. Penampilan Sharmila sangat mempesonakan dan menambat hatinya. Malah, Ameer juga tidak bertepuk sebelah tangan. Sharmila turut jatuh hati pada dirinya.

Perasaan tanpa batasan menyebabkan Ameer dan Sharmila terlanjur hingga Sharmila disahkan mengandung. Mengetahui Sharmila telah hamil, Ameer berprasangka mungkin anak itu bukan benih dirinya. Memandangkan penampilan Sharmila yang sentiasa memikat selera lelaki. Selepas Ameer enggan mengaku anak tersebut bukan dari darinya, Sharmila pergi membawa diri. Ketika itu dia berjumpa dengan Dr Khaleed (Datuk Eizlan Yusof), akhirnya Sharmila dan Dr Khaleed berkahwin. 

Pekerjaan Ameer sebagai juruterbang terhenti bila mana insiden kapal terbang terhempas menimpa kawan baiknya. Insiden yang menakutkan itu membuatkan dirinya berhenti sebagai pilot dan mengubah haluan kerjayanya. Ameer membuat keputusan untuk membuka sebuah kafe yang
diberi nama Pilot Cafe. 

Satu malam yang tak diduga, muncul pulak Maya lakonan Izara Aishah, seorang gadis naïf dan tinggal di kampung setelah ditipu oleh kekasihnya, Rashid (Remy Ishak). Selepas mengetahui Maya mengandung, Rashid mengelak diri dari memikul tanggungjawab itu. Pada awalnya, Rashid memujuk Maya agar menggugurkan kandungan tersebut namun Maya enggan. Bagi Maya telah banyak dosa yang telah dia lakukan. Dosa berzina, apatah lagi bila memikirkan dia bakal menanggung dosa menggugurkan anak.

Sudah jemu memujuk Maya, Rashid bertindak melarikan diri dari kampung itu. Dia menghilangkan diri tanpa khabar berita. Takut untuk berterus terang dengan keluarganya, dan tidak mahu keluarganya menanggung malu, Maya membuat keputusan untuk pergi ke Kuala Lumpur.

Sekali lagi Maya ditimpa musibah. Pemandu teksi di Kuala Lumpur cuba untuk mengambil kesempatan ke atas dirinya. Dia merancang untuk menjual Maya dan bakal menjadikan Maya pekerja di kelab malam. Maya segera menghidu niat jahat lelaki itu. Lantas Maya melarikan diri sekuat hati.Hayunan kaki Maya melangkah jauh hingga ke  Pilot Cafe. Di situlah bermulanya perkenalan antara Maya dan Ameer. Kasihan melihat nasib yang menimpa Maya, Ameer memberikan perlindungan dan tempat tinggal buat Maya sehingga dia melahirkan anak. Tanpa disedari, dirinya telah jatuh cinta pada Maya. Namun, perasaan Ameer ditolak lembut oleh Maya. Baginya, cintanya masih tersisa pada Rashid. Ameer kecewa namun menghormati permintaan Maya.

Kuang...kuangg... kuanggg....

So, skrg ni mai nak bg personal review sikit. Which is u knw.. masa akku pergi nak tgk wayang tu.. i jumpa lagi my MIL yang baru lepas tengok utk kali ke 2 bersama ibu dan adiknya... hebat tak my MIL... Dah lepas Sally kuar wayang pun dia kol lagi tanya suka ke tak??? huhu...

So, camane?? Meh kita kupas satu2 filem yang diarahkan oleh pengarah Ombak Rindu ni...

Jalan Cerita - OK.. Tapi agak slow ler jugak.., termenguap ler jugak akak kat dalam tu... huhu.. Bukan aper.. ada ler scene Maya yang blur2 tu.. Rasa mcm... "aper ni???". Then scene mimpi dgn Remy Ishak tu ntah aper2... nasib baik mimpi.. huhu..

Bab sedih tu... mmg sedih ler.. Tipu ler kalau kuar mata tak merah kan... Mmg kena bawak tisu ler... Tapi klimaks citer tu lambat sampai... dah menangis masa nak abis dah... baru nak hujan membasahi pipi... citer dah abis dah... scene last tu jer yang mmg touching giler... sgt sedih tau... scene aper tu?? korang tgk sendiri ler...

Kaitan mak Ameer yang ala-ala queen control tu mcm tak connect sgt... Sampai ada scene yang dia tak nak bawak mak dia jenjalan if jadi pilot nanti.. so what??? itukah sebab nyer dia melayan pompuan2 mcm gampang??? Ayah dia tu tak kerja ke?? so.. aper yang cuba ditonjolkan?? Cam tak selari dgn jalan cerita... Ntah... Bagi aku... xtually dia nak tonjolkan citer pilot jer pun... kehidupan seorang pilot... maybe yes... maybe not... dan sedikit sebyk gambaran steward/ess.. dun knw...

Lain2 ok... scene GRO tu lebih kurang je dgn Ombak Rindu.. lari2 lepaskan diri dalam hujan... huhu... wpun Ombak Rindu lagi tragis... 

Scene Sharmila bawak anak dia jumpa Ameer tu maybe boleh buat lagi sedih kut... tak terkesan sangat bab tu.. maybe sbb pelakon nyer tak feel sgt... opss...

Pelakon - Fahrin Ahmad as Ameer: Fahrin ni mmg one of my fav actor... Lepas dia berlakon 1 drama Salina dulu ala2 jd suami olok2 gitu dgn Sh Haslinda... Hmm.. suka tau citer tu... Mmg suker giler FA sampai ler dia couple dgn Linda Onn... huhu... terus OFF kat FA.. wahhh.... gitu... x jadi dgn Linda Onn... kita ON balik suka dia... hahaha.... Dalam citer ni.. mmg mamat ni boleh bawak watak dia.. mmg menjiwai.. tapi bab perangai noti2 tu cam x berkesan sgt sbb muka FA ni baik sgt... bila dah jadi baik tu... mmg ngam sgt ler... lagi2 scene last kat pantai tu... cian tauuu... hukhukkk... cinta kena reject... ishhh.... menyesal tau kau Maya... nak jugak dgn mamat motor kapcai tu.. geram aku...

Neelofa as Sharmila: Hmmm... minah ni mmg cantik tak boleh nak disangkal ler... cun sgt... lagi2 dgn uniform stewardess nyer tu... pakai topi gitu... mmg cun.. tahi lalat kat pipi... sweet sangat... Tapi lakonan tak sampai sangat ler... Cakap pun bukak tak bukak jer mulut... Bab2 yg sepatutnya aku sedih dan dah ready nak nangis tu.. tak kuar plak air mata... Cian... suara yang mendatar dan tak kesampaian tu rasa frust sgt... Byk scene yang aku rasa hampa spt Scene yang dia ngaku dia preggy tu... then Ameer bagi check... then again nak bgtau masa dia bawak anak ke Pilot Cafe.. Scene laki dia nak tinggal dia nak gi London tu... semua yg bab sedih2 ler.. scene happy2 OK.. huhu.. Lgpun ni 1st time kut aku tgk dia berlakon... slalu jadi pengacara jer aku tgk.. huhu... If ganti dgn Lisa Surihani mesti lagi gempak... opss..

Izara Aishah as Maya:  she is really really sweet... Cantik.. lembut sgt.. Lakonan berkesan. Gadis cam ala-ala blur yang ada 1001 masalah dan gelodak perasaan dlm jiwa ni... berlakon slow n steady tapi sampai... Mmg lakonan dia x pernah menghampakan... best dan suker sgt2.. suka gak dia dlm Teman Lelaki Upahan... cantik sgt...

Remy Ishak as Rashid: Kalau u ols nak g tgk wayang semata2 utk tgk Remy (mcm kawan i tu kan...) baik lupakan jer... Watak pelakon tambahan dlm citer ni mmg tak berapa nak naik kan dia.. setakat pakai baju lusuh... naik motor kapcai... dialog pun x byk... dan kehenseman nyer tu tak nampak langsung... so, bg yg nak tgk remy ishak.. die hard fan... citer ni langsung x angkat remy. Dan aku tak leh nak komen byk pun sbb dah mmg watak dia gitu... Mat selenge.. yang nak bercinta.. pokai abis... kolot.. lelaki kampung... dan Remy berjaya tonjolkan semua yang dikehendaki oleh jalan cerita..

So kalau org tanya, mana lagi best?? Ombak Rindu or Pilot Cafe... 100% I akan jawab Ombak Rindu.... wakakakaka.... serious babe.. lain org lain citarasa nyer...  Jalan cerita.. garapan scene, lagu latar dan pelakon... Ombak Rindu lagi best... Hmmm... bercakap pasal lagu latar... xde plak yang terngiang2 kat telinga ni... lupa lak dia pakai lagu apa.. huhu... 

Brp bintang nak bagi ni..?? 

7 out of 10 stars... OK??? Anda pergi dan anda nilaikan sendiri.. Ni opinion saya... Cuma nak cakap... dalam lambakan cerita2 kat wayang skrg ni... Pilot Cafe berbaloi jugak tengok... drp citer ntah aper2 yg lain... xtually citer2 adaptasi novel ni mmg best... bab kata my bra fren.. penulis2 novel ni byk buat penyelidikan.. kajian dan feeling melebih... which is i think its true.. tu pun yang orang nak tengok...

Dan... sebelum ke nokhtah yang terakhir... sajer jer nak bgtau... mmg novel2... citer2 skrg ni kan.. klu u ols perasan... byk menonjolkan... wanita yang terlanjur byk dpt lelaki yang kaya, hensem dan baik... hahaha... cuba tgk Mr Perfect 10.. Terlanjur wpun dikhianati tapi dpt Aaron Aziz... yang ni pun sama... Maya terlanjur dgn boipren... dapat plak Ameer si Pilot dan Sharmila terlanjur dgn Ameer dapat pulak Dr Khaleed... ada tak citer2 lain yg u ols tahu... hahhaa...

ok ok... dah panjang sgt ni.... Harap Kak Mah berpuas hati dgn review... Kak Mah pergi tgk... nnt Kak Mah plak bagi review... okkk....


Adios...
Sally.


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


1 comments:

  1. raihan baba said...:

    Ermmmmm....😛😛

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops