Tips banyak susu ibu

Morning u ols... especially to Kak Jah and Cik Temah.. aku rindu kat korang...

U ols pun tahu kan.. betapa Sally taksubnya nak perbanyakkan susu ibu ni.. especially saat2 utk bershopping sakan akan menjelma.. so stock susu yang melimpah ruah untuk Arissa adalah amat penting bagi menjayakan misi Sally utk fully breastfeed Arissa for at least 1 year.. or 2 years klu bleh.. InsyaAllah...

Dah byk invest on pump.. dan jugak pelbagai supplement dan petua2 Sally amalkan.. Pantang org ckp makan ni bleh bykkan susu... minum ni bleh memeriahkan susu.. semua dah try... Antara yang Sally amalkan:
  • Minum air halba
  • Full set Shaklee 3M + Omega Guard + apa2 ntah lagi.. lengkap ler...
  • Sup bayam setiap hari
  • Soya
  • Red Bull (2 hari jer ni)
  • Akar Herbanika Nona Roguy
  • Kismis setiap hari
  • Sup lobak putih
  • Teh herba campuran jintan manis etc..etc...
  • Milkmaid
  • Prune Juice SunSweet
  • Steam jenahak/bawal
  • Macam....macam lagi ler...
Semua tu ada yang Sally ambik together2.. ada yang ambik lepas satu-satu... tapi mcm2 dah try ok...

So, Sally nak bgtau kat u ols.. apa yg effective untuk Sally.. coz kata org.. lain tuan punya badan.. lain plak hasilnya... So, untuk Sally... bila dah sekian lama... dan Sally berpatah balik pada Sup lobak putih.. ternyata.. ia adalah penyebab susu Sally meriah pada satu ketika.. dan bila Sally berenti makan.. susu drop.. dan Sally makan balik within 7 days... minggu ni ler.. susu kembali meriah.. baru ler perasan... coz byk sangat yg consume.. tak tahu mana yang effective...

Sally sarankan pada yang nak mencuba... bleh try tgk within 1 week.. 

Apa yang Sally maintain sekarang:
  • Calsium tablet (apa2 brand pun ok - sama jer)
  • Fish Oil (apa2 brand pun ok - sama jer)
  • Vitamin C (apa2 brand pun ok - sama jer)
  • Sup Lobak Putih (sekali sehari pun ok... tapi Sally consume at least 2 kali sehari... pagi dan malam)
  • Kismis setiap pagi 7 biji dan kurma untuk kunyah2 waktu yg terasa nak kunyah.. :)
Itu jer... try ler.. tak yah nak buang duit beli tu .. beli ni... this is base on my experience... Klu tak nak makan yang 3 supplement tu pun.. (bg yg tak biasa dgn supplement.. coz Sally dari dulu kini dan selamanya 3 item tu x pernah stop.. stop masa abis 2 -3 hari pastu makan balik.. wajib tu.. utk mejaga kecantikan luaran dan dalaman.. cewaahhh).. ooo.. bagi yang tak nak supplement tu.. u ols try jer makan sup lobak putih tu... Tgk dlm masa seminggu.. Ok tak dgn  u ols... Bagi Sally.. its superb.. Skrg paling minimum pun pump 7oz sekali pump.... within 1 week.. Sally dah leh wat stock Arissa... hope dpt lagi byk sebelum fly... tgk gmbr stock Sally dlm masa 6 hari... 15 botol Sally leh kumpul.. Alhamdulillah... rezeki Arissa...


Cuba ler u olss.. tak rugi mencuba.. lagi pun murah jer lobak putih tu... U ols kenal tak rupa lobak putih tu??? hahhaa.. mana tahu Kak Jah tak kenal.. hehhee... Meh sini Sally tepek gmbr:


Camana Sally buat sup??? Sonang jer... U ols buang ler kulit dia tu... Cam nak masak carrot biasa tu... Pastu masak ler cam sup2 sayur biasa tu.. Bleh dipelbagaikan... Antara yang Sally buat:
  1. Sup Lobak Putih dengan Isi Ayam
  2. Sup Lobak Putih dengan Bebola Daging
  3. Sup Lobak Putih dengan campuran sayur2 lain + fucuk + suhun
  4. Lobak putih masak air... dgn ikan bilis dan letak lada hitam. (klu suka leh tambah secubit halba)
  5. Macam2 lagi ler u ols leh buat lobak putih ni... tapi elakkan goreng.. sup2.. masak air OK.. masak lemak pun tak yah ler.. kang gemuks lak.. hehhe.. Wat tom yam pun OK.
Susu Sally byk... kerap sgt ke pump??? Mmg org kata kena pump slalu.. nak bagi susu slalu ada... tidak dinafikan.. tapi bagi kita yang bekerja ni.. masa tu tidak mengizinkan.. So, dlm 1 week ni.. Sally kenkadang tu kat opis dapat 2 -3 kali jer... tp kebykkannya 2 kali ler dpt.. Balik petang/mlm dpt skali.. pastu pagi skali.. biasa pagi dpt dlm 13 - 15oz.. coz malam tu Sally mmg tido jer.. tak pump pun.. penat kan.. Arissa pun tido tak pernah sedar mlm nak susu.. So average, 5 kali jer sehari Sally pump... so dpt ler simpan min 10oz atau lebih... alhamdulillah..

So, selamat mencuba.. Sally dah try.. dan Sally sgt berpuas hati...

Adioss...
Sally.




U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


1 comments:

  1. azrah zaili said...:

    Tq awk... 1 petua yg di tunggu n di cr..

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops