IB Sigining Ceremony

BSN hari ini telah menandatangani perjanjian untuk membangunkan sistem bagi perkhidmatan Perbankan Internet dengan Cyber Village Sdn Bhd, sebuah syarikat penyedia khidmat teknologi. Perkhidmatan Perbankan Internet ini boleh diakses oleh pelanggan-pelanggan BSN mulai suku pertama 2010.

Di dalam majlis menandatangani perjanjian ini, BSN diwakili oleh Y.Bhg Datuk Adinan Maning selaku Pengurus Besar / Ketua Eksekutif BSN, manakala CV diwakili oleh Pengarah E-Perniagaan, Cik Sua Shii Huey. Majlis ini telah disaksikan oleh Pengurus Besar IBM Malaysia, En Ou Shian Waei.

Di antara perkhidmatan yang ditawarkan oleh myBSN.com.my adalah pembayaran bil secara ‘online’, tambah nilai pra bayar untuk telefon bimbit, pemindahan wang, pembelian Sijil Simpanan Premium (SSP), pembelian pin dan permohonan secara ‘online’ untuk deposit dan kad kredit. Sebuah pusat khidmat pelanggan bakal ditubuhkan khusus untuk mengendali dan menyelaras sebarang pertanyaan berhubung perkhidmatan Perbankan Internet yang bakal dilancarkan kelak.


BSN telah melaburkan hampir RM 5 juta untuk membangunkan projek Perbankan Internet ini. Projek myBSN.com.my akan dibangunkan menggunakan iBankStar; satu perisian Perbankan Internet yang dibangunkan oleh Cyber Village. iBankStar akan ditempatkan di Pelayan Aplikasi ‘IBM’s Websphere’ dan menggunakan Teknologi DB2 dan ia akan ditempatkan di Platform IBM Blade Center.

Di samping menyediakan perkhidmatan yang lebih efisien kepada para pelanggannya, BSN juga menjangkakan dengan adanya Perkhidmatan Perbankan internet ini, kos operasi akan dikurangkan di mana penggunaan sistem dalaman akan dioptimumkan serta proses transaksi di kaunter untuk 7.5 juta pelanggan dapat diturunkan. Pengunaan sistem ini juga memberi peluang kepada BSN untuk mengenalpasti aktiviti-aktiviti kewangan yang dilakukan oleh pelanggan-pelanggannya, ianya juga memberi peluang kepada BSN untuk menyediakan atau menawarkan produk/perkhidmatan yang lebih berkualiti dan bersesuaian kepada para pelanggannya.

Disekitar majlis pelancaran... Cam biasa.. sally menyibuk2 kat situ.. dgn media registration dan acara makan-makan...
U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


0 comments:

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops