Bibik is our helper

Kebelakangan ini rasa keletihan yang amat sangat. Walaupun nampak 2 bulan tak masuk ofis, cuti berpantang, 3 projek besar ongoing sampai terhasilnya produk Amina Secret by Eliss.
.
Sekembalinya dari kampung, sibuk pula dengan packing dan unpack serta berpindah randah. Sampai ke hari ini belum siap kemas lagi. Dengan karenah kontraktor dan ID yang belum siap sepenuhnya lagi, Sally just bertabah and go with the flow. Tak nak marah-marah. Hanya bersabar sahaja. Bahagian kolam ikan dan ruang depan rumah belum siap sepenuhnya lagi. And waiting for my ID to deco living area nicely.
.
Last week berseminar untuk warga ELISS, and now focus on Fb Ads and Sales Team. Seorang staff baru masuk 2 hari lepas and we will recruit another 4. HQ juga dalam proses nak berpindah ke Melawati. Masih mencari lokasi yang sesuai since Sally memang nak opis sebelah rumah jer. Hihihi.. 15-20 minit ke opis ni dari rumah baru rasa jauh pula. kalau boleh nak yang 5 minit jer. Kahkahkah
.
Dalam pada Sally duk busy di opis, knowing me... I am perfectionist. Rasa tak senang duduk selagi rumah tak siap. Waktu pagi, curi masa kemas rumah sebelum ke opis, balik petang sampai malam mengadap rumah lagi. Anak-anak kena adjust balik masa untuk we spend time together. Sabar yer anak-anak, lepas mama siapkan dan kemas segala, we will back to schedule. Study, reading, solat together and bedtime story. Sure they missed all the precious time. Memandangkan nak cuti sekolah dah ni, mama janji lepas cuti kita back to our schedule again.
.
Bibik pun sama macam Sally, dia pun rasa serabut dengan keadaan rumah yang tak siap berkemas lagi. Kekangan waktu apabila Mek Bulat si Amina tak nak duduk sangat. Nak dukung jer. So, bibik berkemas malam. Malam tadi pun sampai pukul 1pagi iron baju. Sebab apa? Dia tak suka nampak baju berlonggok-longgok. Dia nak siapkan cepat. Sebab Sally ckp, bibik jaga anak jer. Tak yah kemas-kemas tau kalau Amina tak nak duduk.
.
As at now, bibik handle baju, sapu dan mop lantai. Barang-barang semua Sally yang kemas. Sally sejenis yang tak boleh orang susun tak ikut rules dan kehendak Sally. Semuanya nak kena seragam, tersusun, yang mana sama tinggi, kena letak ikut group, ikut kaler. Bibik kata, "puan susun semua dulu. Nanti bibik ikut." Perkara macam ni ler buatkan Sally kepenatan. Sebab semua nak buat sendiri. Bila bibik buat, Sally tak puas hati. Sally sejenis yang nak rumah perfect. Bisnes perfect. Orang kata we cannot have both. Tapi kata Sally, "kau akan dapat apa kau nak selagi kau tak MALAS.". .
.
Tadi pagi, Sally turun masak di dapur. Nampak cermin cabinet ada kesan jari dan berhabuk sikit. Walaupun Sally dah nampak bibik lap dan kemas malam tadi. Sally capai hujung baju yang kupakai dan lap cermin kabinet tu. Cepat-cepat jer lap takut bibik nampak nanti dia terasa hati pula. Bila buka almari cawan, nampak ada gelas kat situ. Aisshhh.. nape letak gelas kat tempat cawan ni?? Hmmm... 
.
Kalau semua nak buat sendiri, kenapa perlu ada bibik? Walaupun Sally rasa boleh buat semua, tapi kalau takde bibik mau pengsan juga. Bibik is helper. Bukan ada bibik kau boleh goyang kaki. Lepas semua urusan rumah tangga. Lagi satu Sally ni jenis yang nak kena ada "Me Time." Kadang-kadang nak keluar dating berdua dengan hubby jer. Nak dimanja dan dibelai juga. Nak keluar shopping, nak buat apa yang Sally suka. Tanpa ada gangguan-gangguan lain. Kalau Sally serabut, I cannot function properly. So, masa ni ler Sally sangat2 perlukan bibik. Sebab tu Sally salute suri rumah tangga yang boleh hadap semua tu 24 hours 7. Not for me. Sebab Sally nak buat semua benda dengan fokus dan kualiti. Shopping yang focus. Tengok wayang yang focus. Bila dengan anak-anak, kita focus and have quality time together. 
.
Sebab itu, bila orang tanya kenapa tak bawa anak-anak pergi umrah? Sally ada pendirian sendiri. Anak-anak kecik lagi. Sally nak pergi umrah. Fokus beribadah padaNya. Kita kena tahu apa yang kita nak. Sally nak cukup solat berjemaah di masjidilharam. Anak-anak bila dah besar sikit, dah memahami inshaAllah ada rezeki kita bawak semuanya sekali.
.
Bibik dah setahun lebih. Tetiba rasa gundah gulana di dalam hati. 2 tahun cukup kontrak. Hope dia nak sambung lagi. Hanya orang yang pernah berhadapan dengan isu bibik tahu perasaan ini.
.
#PenatSangat
#NeedsVacationButDontHaveTime


U ols dah baca kan... suka tak? LIKE dan SHARE ler.. Sharing is caring


1 comments:

  1. acu yuhan said...:

    Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ .thanks

Post a Comment

 
Sally's Thoughts © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops